Retseptid

Hautatud veiseliha salatiga ja originaal kõrvitsaseemneõliga

450g hautatud veiseliha
1 punane sibul
2 muna
Salatikaste:
3 spl Gea kõrvitsaseemneõli
2 spl Fructal õunaäädikat
1 spl sinepit
sool
must pipar

Valmistamine: eelnevalt hauta veiseliha madalal temperatuuril koos köögiviljadega. Umbes 4 tundi. Pärast hautamist lõika veiseliha väikesteks viiludeks. Munad aseta külma vette, seejärel keeda 8 minutit. koori sibul, lõika õhukesteks viiludeks ja vala üle supilusikatäis äädikaga – lase seista 15 minutit. 

Keedetud, jahutatud munad koorida ja lõigata sulle sobivateks tükkideks.
Lisa tassi ülejäänud äädikas, sinep – sega ning lisa segule aeglaselt kõrvitsaseemneõli. Maitsesta soolaga ja värskelt jahvatatud pipraga.
Veiselihast viilud sega sibulaga, aseta taldrikule. Lisa muna ning kalla üle sinepist, äädikast ja kõrvitsaseemneõlist saadud kastmega. Kaunista rohelisega, lisa veel veidi kõrvitsaseemneõli ning imekaunis roog ongi valmis!

     

 


Sibulapirukas rosmariiniga

Koostisosad: taigen – 400 g jahu, 20g pärmi, 0,5tl suhkrut, 2,5 dl leiget vett.
Kate: 3 spl Gea maitseõli, 2 suur punast sibulat, rosmariini ja meresoola lusikatäis.

Valmistamine: sõelutud jahu keskele tee süvend. Leiges vees lahusta pärm ja sool ning saadud segu kalla jahu huka (süvendisse). Sõtku taignaks. Taigen peab olema veidi pehmem kui tavaliselt leiva-saiataigen. Kata taigen köögirätikuga ja lase taignal tõusta kahekordseks.
Samal ajal viiluta sibul ning prae õlis. Soojenda ahi 200C. Taigen rulli laiali ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Praetud sibul kalla taignale, lisa rosmariin ning vajuta sibul-rosmariin kergel taignasse. Ülejäänud õli lisa samuti. Küpseta umbes pool tundi kuni pirukas on muutunud kuldpruuniks. Pirukas on imelihtne ning kasuta fantaasiat lisades sinki, juustu jne.

Jahuta, lõika ruutudeks ja voilaa! 

 


Tatravõie kõrvitsaga

Vaja läheb:
250 g värsket kitsejuustu
Veidi kõrvitsat (väike viil)
tükeldatud peterselli
3 supilusikatäit Gea parimat kõrvitsaseemneõli
25 g röstitud kõrvitsaseemneid
Pisut Cayenne’i pipart
sool
värske pipar
must leib
Valmistamine: aseta tatar hauduma ning lisa tükeldatud kõrvits.
Samal ajal purusta kausis kitsejuust, peenestatud petersell, lisa väheke Cayanni pipart (soovi korral köömneid võid ka lisada). Sega kõik omavahel, lisa saadud massile parimat kõrvitsaseemneõli ning maitsesta soola ja pipraga. Sega valmis saadud tatraga (sega hästi korralikuks massiks) ning lisa lõpus kõrvitsaseemned.
Võid süüa koheselt soojalt kuid eriti hea on kasutada massi võileiva määrdena.Eriti hää musta leivaga! 


Kõrvitsaseemnedipp

Rösti mõõduka kuumusega pannil 5-10 minutit 1 tass kõrvitsaseemneid.

Raputa panni ja sega seemneid, kuni need on kuldpruunid ja hakkavad prõksuma. Võta pann tulelt ja lase jahtuda.

Jahvata seemneid jämedalt. Võta kooritud tomatid (meie esinduses on ülihead kooritud tomatid olemas) ja tükelda. Lisa 2 peeneks hakitud küüslauguküünt, 3-5 hakitud sibulat, 1/2 tl köömneid, 1/2 laimi mahla ja 3 spl tomatipüreed.
Mikserda kuni saad ühtlase segu. 

Head isu!


Sügisene puuviljasalat kreekapähkliõliga ja pohlamoosiga

Sügisesed vitamiinid annavad jõu kogu aastaks! Mis on parem kui üks mõnus salat!
Sul läheb vaja (ports 4 inimesele)
1 spl kreekapähkliõli
20 valget ja punast viinamarja
30 ploomi
2 õuna
2 pirni
2 virsikut
Kaste: 3 spl pohlamoosi 

Valmistamine: viinamarjad, ploomid, õunad, pirnid, virsikud pese, lõika pooleks ning eemalda seemned/luu. Seejärel lõika viiludeks/tükkideks (kuidas endale meeldib) ning aseta kaussi. Kastme jaoks sega omavahel pohlamoos koos Gea kreekapähkliõliga.
Kalla kaste puuviljadele ning lase seista tund aega. 
Serveerimine: aseta salat taldrikule ning puista üle pähklipuruga ning kerge tuhksuhkruga.

Head isu!


Kõrvitsa-juustu risoto

 Sul läheb vaja

3–4 sl oliiviõli
 2 väikest hakitud šalottsibulat
 100 g kõrvitsa viljaliha kuubikuid
 0,5 tl kurkumit, veidikene maitseks sinu vabal valikul vürtse(kaneel, ingver, pipar, kardemon, ingver)
 200 g Itaalia ahjus küpsenud riisi 
 2 dl kuiva valget veini
u 1,5–2 l kuuma köögiviljapuljongi
 30 g koorevõid
 50 g parmesani juustu,
 50 g pehmet sulajuustu
 veidi värskelt jahvatatud musta pipart

Pane paksupõhjalisse kastrulisse oliiviõli ja kuumuta selles kiirelt läbi sibul, kõrvitsakuubikud, kurkum (soovikorral ka vürtsid) ja risotoriis, lisades need järjepanu patta. Lisa valge vein. Säti pliit keskmisele kuumusele ja hakka vähehaaval lisama kuuma puljongit, samal ajal risotot vaikselt ja pidevalt segades. Kontrolli vahepeal riisi küpsust. Lõpeta puljongi lisamine siis, kui risoto tekstuur on kreemjas ja riis peaaegu küps. Lõpuks segu hulka või, sulajuust ja riivitud parmesani juust. Serveerides puista pinnale pehmet riivjuustu ja jahvata peale musta pipart.


Sidrunimaitselised ahjukartulid

Retsept on imelihtne, pese, koori, tükelda kartulid, aseta kaussi, vala peale tubli sorts esimese külmpressi oliiviõli (parim valik Kanakis ekstra neitsioliivõli), pigista juurde sidrunimahla (vaata koguseid retseptist), lisa veidi soola, pipart ning värskeid või kuivatatud ürte (eriti hästi sobivad oregano ja rosmariin). Võid lisada ka mõned küüslauguküüned. Sega korralikult läbi ja pane ahju küpsema.  Sobib liha, kana ja kala kõrvale, Καλή όρεξη!


Üks õige Moussaka

Vaja läheb:  baklažaani (viiluta õhukestes viiludeks)1 kg, 1 tl soola, 2-3spl oliivõli.

Hakklihatäidis: 1 spl Kanakis Fresh oliivõli, 1 sibul (lõika kuubikuteks) 3 küüslauguküünt (haki peeneks), 700g veiselihast hakkliha, kui soovid siis ½ tassi punast kuiva veini, 400g purustatud tomateid (parim Natureta kooritud tomatid), 3spl kobartomatitest pasta, 250ml veiselihapuljong (ideaalne kui oleks isetehtud), 2 loorderilehte, 1,5tl suhkrut, 2tl oreganot/pune, ½ tl kaneeli kui kasutad tervet siis üks oks, ¾ tl soola

Bechameli kaste: 2 spl võid, 5 spl jahu, 625ml piima, ¼ tl muskaatpähklit (riivitult), ½ tassi 50g parmesani juustu (riivitud), 1 muna, 1 munakollane, 1,25tl köögiviljamaitseaineid, ¼ tl pipar. Pange baklažaanid kergelt kattuvad suuresse sõelasse. Puista peale veidi soola. Korda ülejäänud baklažaaniga.

Valmistamine: viilutatud balklažaan lase seista 30minutit. Vahepeal tee lihatäidis ja Bechamel kaste. Kuumuta ahi 240C kraadini. Kuivata baklažaan (kuivata hästi sest muidu jääb sinu roog soolaseks). Aseta ahjuplaadile pärgamendile ning küpseta. Vahepeal kata õliga. Küpseta umbes 15-20 minutit kuni on kergelt pruunistunud ja pehmenenud. Lase jahtuda.

Hakklihatäidis: kuumuta pannil oliivõli ning lisa küüslauk ja sibul. Seejärel lisa hakkliha ning prae kuni hakkliha on kenasti pruun ning on sõmer. Lisa veini ning lase podiseda paar minutit. Seejärel lisa ülejäänud koostisosad ning lase madalal tulel podiseda 15 minutit kuni on muutunud paksuks.

Bechamel kaste: või sulata pannil, lisa jahu ja sega umbes 1 minut. Seejärel lisa aeglaselt piim, seejärel segage regulaarselt 3-5minutit kuni muutub paksemaks. Lisa sisse riivitud juust, muskaatpähkel, maitseained ning lase jahtuda 5 minutit. Seejärel vahusta sisse munad.

Paneme kokku: jahuta ahi temperatuurini 180C ning valmista ette ahjuvorm. Alumiseks kihiks pane baklažaan, siis hakklihatäidis ning veidi Bechamel kastet. Kui soovid, lisa riivsaia. Seejärel aseta uus kiht baklažaane ja seejärel hakklihatäidis ja nii korda kuni viimaseks kihiks jäta Bechamel kaste.

Küpseta 30-40 minutit kuni on kuldpruun (meie oleme enne lõpliku valmimist katnud veelkord riivitud juustuga). Ahjust võttes lase vormiroal kindlasti seista.

Nb! Kuigi Eestis enda arvates "tipptegijad" leiavad, et moussakat ei tehta kunagi lambaliha hakklihast, leiame, et kui segada erinevad hakklihad - saab moussaka eriti hää. Las aga tipptegijad pööritavad silmi - eelkõige on tähtis, et lõpptulemus oleks imemaitsev!



Lillkapsas bechameliga kõrvitsaseemneõlist

 Vaja läheb: originaal kõrvitsaseemneõli, 1 kg lillkapsast, 100g jahu, 100g võid 3 dl piima, kõrvitsaseemeid

Vaata video

https://www.youtube.com/watch?v=GyKVComNS5Y


Kõrvitsasupp india pähklitega ja kõrvitsaseemneõliga.

Sul on vaja:
kõrvits, umbes 900g (hea kui oleks muskaatkõrvits aga sobib hästi ka tavaline)
2 spl oliivõli
1 spl salveid
2 spl kõrvitsaseemneid
1 mugulsibul
1 küüslauguküüs
1/2 spl karripulbrit
peotäis india pähkelid
2 1/2 tassi puljongit (ideaalne kui ise teed)
1/2 tassi maitsestamata jogurtit või hapukoor
soola, pipart
originaal kõrvitsaseemneõli 

Valmistamine: tühkelda kõrvits ja aseta ahjuplaadile koos oliivõli ja purustatud salveiga. Küpseta eelkuumutatud ahju 18-20 minutiks kuni kõrvits on mõnusalt pehme. Samal ajal kuumuta pannil hakitud sibul ja küüslauk ning lase õrnalt haududa kuni 5 minutit, lisa karri. Seejärel lisa pehme kõrvits, peotäis pähkleid ja puljong. Lase segu keema, vähenda kuumust ja hauta tasasel tulel kuni 4 minutit. Sega juurde jogurt või hapukoor. Seejärel püreesta kõik ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa spl kõrvitsasemeneõli. 
Kui serveerid, tilguta kõrvitsaseemneõliga täpid supi pinnale, lisa kõrvitsaseemned, kui soobid ka purustatud pähkelid.

Head isu!


Karamelliseeritud kõrvitsaseemned

Vaja läheb 200g kõrvitsaseemneid, 200g suhkrut 1dl vett.

Valmistamisõpetus: vaata video https://www.youtube.com/watch?v=53hK0NSDzl8


Röstitud paprika

Vaja läheb: punased piklikud paprikad, 2dl toiduõli (oliivõli Fresh), 1dl äädikat, küüslauku, soola, suhkrut. Purke koos kaantega ja ahju kus saab röstida.

Kuidas teha: varu piklike punaseid paprikaid, võta parimat toiduõli (meie võtsime umbes 2dl Kanakis Fresh õli), 1 dl äädikat, küüslauku, soola, suhkrut.
Meie pesime ja kuivatasime paprika, asetasime eelsoojendatud ahju (200C) ning röstisime paprikad seni kuni nahk muutus osaliselt mustaks. Seejärel jahutasime paprikad, viilutasime (soovi korral võib lausa ribadeks hakkida). Vahepeal röstisime küüslaugu õlis, lisasime soola ja maitsestasime suhkruga ning lisasime äädika. Jahtunud röstitud paprika asetasime purkidesse (purgid hoia eelnevalt 110 kraadi juures ahjus 10 minutit) ning lisa küüslaugu-äädika segu. Vajadusel lisa õli, et paprikad oleksid kaetud. Kaanetatud purgid aseta jälle ahju ja kuumuta 100 kraadini. Seejärel jahuta purgid aeglaselt. 


Üks mõnusalt lihtne salat!

Vaja läheb:
Värsked  tomatid 3-4 tk
Suur sibul 1tk
Kõrvitsaseemneõli
Õunaäädikas 
Sool

Pese tomatid ja lõika viiludeks. Koori sibul ja viiluta õhukestest rõngasteks. Sega tomatid ja sibul salatikaussi ning lisa sool, õunaäädikas ja Gea kõrvitsaseemneõli. Kaunista basiiliku lehtedega. Serveeri salatit koos tatraleivaga.


Vürtiskas kõrvitsasupp punase karri ja kookospiimaga

Vaja läheb: 

umbes 1 kg kõrvitsat, koorituna ja tükeldatuna
kookosõli (bio kookosrasv ) või võid praadimiseks
2 küüslauguküünt
1-2 sibulat
pöidlasuurune jupp ingverit, koorituna ja tükeldatuna
400 ml kookospiima
1-2 tl punase karri pastat
500 ml kana- või köögiviljapuljongit
soola-pipart
oliivõli
kõrvitsaseemneõli originaal 250ml

Valmistamine: sega kausis kodujuust ühtlaseks massiks, lisa hapukoord ning lisa hakitud sibul, küüslauk. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa kõrvitsaseemneõli. Sega hästi läbi ja serveeri leiva-saiaga ning lisada võid seemneid.

Head isu!

 


Kõrvitsapüreesupp sulatatud juustuga ning Gea originaal kõrvitsaseemneõliga

Vaja läheb: 1 kg puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat, 500 ml köögiviljapuljongit, 200 g naturaalset sulatatud juustu, 2 küüslauguküünt,1 sibul, oliiviõli, soola ja pipart
Lisaks: kõrvitsaseemneõli, röstitud kõrvitsaseemneid ja tüümani.

Tee nii: haki sibul, küüslauk peeneks ning pruunista neid veidi paksupõhjalises potis, kuumas oliiviõlis klaasjaks. Hauta kõrvits puljongis pehmeks. Lisa lõpupoole, kui kõrvits on peaaegu pehme, ka sulatatud juust ja oliiviõlis pruunistatud sibul ning hauta segades veel veidi. Maitsesta soola ja pipraga ning püreeriblenderis, köögikombainis või saumiksriga. Lisa suppi veidi kõrvitsaseemneõli.
Serveeri kohe koos kõrvitsaseemneõli, kõrvitsaseemnete ja tüümianiga! Toeka eine saad kui lisad supile pruunistatud suitsuliha või peekonit ja ciabattaviilud! 

 


 

Kõrvitsa latte

Sul on vaja vaid ahjus küpsetatud kõrvitsat, kvaliteetset kohvi, piima, jäätist ja vürtse. Veidike apelsini-või sidrunimaitselist mett (või suhkrut). Ettevalmistus: viiluta kõrvits, küpseta 200kraadi juures (umbes 15-20minutit) pehmeks. Kui küpsetad koos koorega siis eemalda koor ning püreesta.

Hommikukohvi kahele:
3 spl kõrvitsapüreed
vürtsisegu, mis koosneb kaneelist, ingverist, muskaadist, nelgist
apelsinimaitseline mesi või sidunimaitseline mesi
1tl vaniljesuhkur
4 dl piima
60ml kanget head kohvi
1-1,5dl vahustatud vaniljejäätis
1 tl Gea originaal kõrvitsaseemneõli

Valmistamine: kuumuta kastrulis kõrvitsapüree ja vürtsisegu. Sega kuni segu on mõnusalt aromaatne. Lisa juurde mesi (või suhkur) ja lisa vaniljesuhkur. Kalla juurde piim ja kuumuta segades, kuni kogu segu on ühtlane ja mesi (suhkur) lahustunud. Kalla segu blenderisse sest nii muutub konsistent siidiseks ja õhuliseks.

Tee valmis kange kohvi ja kalla blenderist kõrvitsasegu kohvile. Lõpetuseks kata vahustatud vaniljejäätisega. Tilguta jäätisele kõrvitsaseemneõli ja veidi kaneeli.


Kõrvitsa pannkoogid

 Kõrvits on mõnus ja pannkoogid maitsvad. Proovi, katseta sest kõrvitsapannkooke saad teha  nii nagu sulle meeldib ja retsepti saab muuta kuidas endale sobib.

 Meie retsepti jaoks on vaja:
100g nisujahu
veidi soola
0,5 tl kaneeli
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
0,5 tl vanillisuhkrut
2 kõrt apelsinimaitselist või sidrunimaitselist mett või suhkrut
150 g kõrvitsapüreed (valmista ise - kõrvitsaviilud lase küpseda ahjus 200kraadi juures kuni kõrvits on pehme ja püreesta ning lase jahtuda)
200 ml piima
1 sl sidrunimahla
1 sl riivitud sidrunikoort
35 g sulatatud võid
praadimiseks külmpressõli Kanakis 

Kõrvitsaseemneõli ja veidi vaniljejäätist

Omavahel sega kokku jahu, kaneel, muskaatpähkel, vanillisuhkur ja mesi. Omakorda sega kokku kõrvitsapüree, piim, sidrunimahl, sulatatud või ja sidrunikoort. Nüüd omakorda sega kahu ja püree omavahel. Meile endile meeldib pisut vedelam variant aga kui sulle maitseb „paksemad“ pannkoogid siis lisa ka sutsu soodat.

Paksemate pannkookide saamiseks tõsta supilusikaga pannile ning jälgi , et pann väga kuum ei oleks sest need pannkoogid võivad kergemini kõrbema minna. Pööra pannkook kohe ümber kui tekkinud on mullikesed.

 Serveeri kuumalt koos vaniljejäätise ja kõrvitsaseemneõliga (tilguta jäätisele)


Tervislik jogurt kõrvitsapüreest ja kõrvitsaseemeneõliga on ideaalne hommikuseks äratajaks.

Vaja läheb:
lusikatäis kõrvitsapüreed
maitsestamata jogurtit (ideaalne ka vaniljejogurt)
meie lisame apelsinimaitselist mett kuid võid kasutada ka suhkrut
vürtsid: kaneel, kardemon
erinevad seemned
Gea kõrvitsaseemneõli

Valmistamine:
koostisosad omavahel segada kuid maitseb hästi kui serveerid läbipaistvas  klaasis kihiti. Sellisel juhul sega vürtsid ja mesi kõrvitsapüreega kokku. Kõrvitsaseemneõli tilguta kõige lõpuks ja tervislik maiuspala ongi valmis. Lubatud on kasutada fantaasiat!


Head isu!

 


 Õuna-kõrvitsakook

Klassikaline sügis on ikka õuna-kõrvitsa-koogilõhnaline. Meie küpsetasime õunu põhjas ning serveerides keerame koogi teistpidi. Kindlasti pakkuda soojalt, koos vaniljejäätisega ja Gea kõrvitsaseemneõliga.

Koostisosad:
2 muna
¼ tassi pehmet võid
¼ tassi suhkrut
1 tl kaneeli (jahvatatud)
2 keskmist õuna (kooritud ja viilutatud õhukeselt)
½ tassi kõrvitsapüreed
¼ tassi jahu
1 tl söögisoodat
½ tl soola
½ petti või keefiri
Vaniljejäätis
Gea kõrvitsaseemneõli

Valmistamine:
kuumuta ahi 200 kraadi juurde. Lase munadel toatemperatuuril seista 30minutit.
Sulata või, sega hulka 2 spl suhkrut ja ½ tl kaneeli. Õunaviilud kas kasta segusse või aseta vormile kihiti ning kata seguga.
Ülejäänud või ja suhkur sega omavahel kui segu on kerge ja kohev. Lisa kõrvits ja vahusta ning lisa munad ükshaaval. Igakord sega/vahusta korralikult.

Teises kausis sega jahu, söögisooda, sool ja ülejäänud kaneel. Lisa aeglaselt pett või keefir. Sega korralikult.
Lõpuks jagatuna sega kõrvitsa-munasegu jahu-petiseguga. Kalla taigen õuntele ning küpseta (kontrolli tikuga keskelt). Enne koogi ümberpööramist jahuta kooki umbes 10 minutit. Serveeri kui kook on veel soe koos vaniljejäätise ja Gea kõrvitsaseemneõliga (tilguta jäätisele, et saada mõnus pistaatsiamaitse).

 

 


Kõrvitsast jäätisekokteili on imelihtne valmistada. Vahel maiustada on mõnus, ole sa suur või väike! 

Vaja läheb:

  • 3 tassi vaniljejäätist
  • 1 tass piima
  • 1 tass püreestatud kõrvitsat (tee ise, see on imelihtne)
  • 6 spl toorjuustu
  • 3 tl vürtse (kaneel, ingver… lisada võid maitseaineid mis eelkõige sulle maitseb)
  • Küpsis (purustatud, mille lisad serveerides)

Retsept on hea baasretsept: saad kujundada kõike ise, et kokteil saaks parim. Pane rohkem jäätist või toorjuustu, lisa vähem vürtse või rohkelt piima – kokk oled sina. Serveeri koos kõrvitsakoogiga! Meie tilgutame küpsisepurule kõrvitsaseemneõli ka!


 

Tervislik smuuti

Vaja läheb:
Gea Bio kookosõli
Pool tassi pohli, sobib ka jõhvikas
Pool tassi külmutatud marju, soovitavalt metsmarju
1 banaan
Pool tassi rohelist kanget teed
1dl sojapiima, mis on kergelt vaniljemaitseline

Valmistamine: koori banaan. Seejärel lisa kõik koostisained segistisse ja püreesta. Imekaunis smuuti ongi valmis!


Lihtne kõrvitsakook
Koostisosad:
 3 muna
2 dl apelsini- või sidrunimaitselist mett (võib asendada suhkruga)
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
100 g sulatatud võid
2 dl kõrvitsapüreed (tee ise)
3 tükeldatud õuna


Valmistamine: vahusta munad meega (suhkruga). Sega jahu ja küpsetuspulber. Nüüd sega kõik koostisosad omavahel kokku ja kalla lahtikäivasse vormi, mis on eelnevalt rasvainega üle puistatud. Meie tegime seekord nii, et rullisime lehttaigna õhukeseks ja katsime vormi ning kallasime taigna peale. Küpsetasime 175 kraadises ahjus 40 minutit.

 

 


 

On üks lihtne magustoidukokteil, maitselt kreemjas nauding jahedasse sügisesse. Ja muidugi kõrvitsa fännidele. Nb! Tähelepanu, tegemist on alkoholi sisaldava kokteiliga.

Vallatus kõrvitsapalavikus kohtuvad magus-vürtsikas kõrvits ja kange rumm, mida taltsutab koor ning piim, muutes joogi siidiseks. See kokteil on hea õhtusöögiks ja ideaalne kõrvitsakoogiga.

Sul on vaja (oleme pannud osadena kogused sest kunagi ju ei tea palju jooki tahame teha)

2 osa kõrvitsa likööri (allpool õpetame tegema kui sul poest hankida pole õnnestunud) 

1 osa rummi
¼ osa koort
¼ osa piima
veidi jahvatatud kaneeli
garneeringuks suhkrut

Valmistamine:

Klaasi äär kasta kõrvitsalikööri ning seejärel aseta suhkrusse. Jäta klaas „kuivama“
Samal ajal täida suurem klaas jääga, vala kõrvitsaliköör, rumm, piim ja koor. Loksuta hästi ja korralikult, et piim ja koor oleksid täielikult segunenud.
Kurna läbi sõela kaunistatud klaasi ning puista kergelt kaneeli pinnale.  

Nipid:

Selle kokteili loojaks on meremees ning loomulik, et üks koostisosa on rumm. Eriti hästi sobib vürtsikas rumm kui soovid saada maitsesügavust.

Retseptis  koor ja piim ning on mõeldud eelkõige kokteili tekstuuri tasakaalustamiseks ning võib täpselt poole võrra vähendada piima ja koore osa. Õnneks selline pisike vähendamine väga oluliselt jooki ei muuda.

Jahvatatud kaneeli asemel võid kasutada ka kaneelipulka. Kui aga armastad pigem magusust siis võid kaneeli segada suhkruga ning joogi pinnale raputada.

Kõrvitsalikööri asemel võid kasutada kõrvitsasiirupit. Poodides vist saada eriti pole, seega tuleb ka seda ise teha. Kui eelistad siirupit siis tea, et see on tunduvalt magusam kui liköör, seega ole ettevaatlik kogustega. 

Kiire vürtsikas kõrvitsaliköör

Vaja läheb:

0,5l vett
500g suhkrut
500g kõrvitsapüreed
kaneelipulk- 5 tükki
5 nelki
vanilje - 2 kauna
valge rumm - 0,5 liitrit
Kalla vesi potti ning sega suhkru sisse. Kuumuta segu kuni suhkur on täielikult lahustunud. Lisa hulka vürtsid ja kõrvits. Lase segul podiseda pool tundi. Lase kõrvitsasegu läbi sõela. Lisa saadud segule rumm ning kalla pudelisse. Jook on valmis peale paari nädalat jahedas olemist, kui aga oled väga kannatamatu – võid kõrvitsalikööri kasutada peale kahte tundi seismist.


Kõrvitsapirukas fetaga ja piparmündiga
Vaja läheb:

600g kõrvitsat (riivi jämeda riiviga)

1 sibul (haki peeneks)
2 spl Kanakis oliivõli
150 gr (1 ¼ tassi) kõva juustu (jämedalt riivitud)
200 gr (1,5 tassi) fetajuustu (murra tükkideks)
3 muna
200 ml (1 tass) värsket piima
1/2 supilusikatäit kuivatatud  piparmünti (või 2-3 spl. hakitud värske piparmünt)
½ tassi riivsaia
sool,pipar 

Valmistamine: riivitud kõrvitsast pigista mahl käega välja ja lase veel sõelas umbes 10 minutit „nõrguda“.  Pane ahi sooja umbes 180 kraadi juurde. Suurde potti /pannile lisa oliivõli ning pruunista hakitud sibul, alanda kuumust ning lisa 300g riivitud kõrvits. Pruunista 5-6 minutit ning tõsta pann jahtuma.

 Võta suur kauss, klopi munad piimaga ning lisa pannilt sibula-kõrvitsa segu, piparmünt, riivsai ja ülejäänud toores kõrvist. Lisa ka juustud. Maitsesta ja sega korralikult läbi. Võid lisada vürtse (ingver, pipar, kaneel jne) kui on soovi.

Kindlasti arvesta juustu soolasusega. Kui juust on soolane, ära enam soola lisa.

Pane segu vormi (25x35) ja küpseta 25 minutit kuni pind on kuldne.


Sloveenia maius

100g Digestive küpsiseid
50g võid
200g toorjuustu
200g jogurtit
3 spl tuhksuhkrut
1tl vanilje ekstrakti
1spl suhkrut
1 tl sidrunimahla
150g vaarikaid, sobivad külmutatud vaarikad


Purusta küpsised sulavõiga ning saadud segu aseta madalamasse serveerimisnõusse (klaas ja/või kauss). Eraldi kausis sega omavahel toorjuust, jogurt, vanilje ekstrakt ja suhkur. Sega niikaua, et mass oleks ühtlane ja kreemjas ning kalla see küpsisepurule. Aseta külmkappi mõneks ajaks seisma. Samal-ajal valmista ette vaarikad. Pane vaarikad blenderisse, lisa veidi vett, suhkrut, sidrunimahla. Kata sellega külmkapis seisnud magustoit, lase veidi veel taheneda, kaunista tuhksuhkruga ning serveeri.

 


Kõrvitsa-ananassikokteil

 Vahel võib ja vahel on tore. Eriti kui kõrvits on olemas ja sõbrad on tulemas.

Miks mitte proovida kõrvitsa-ja ananassikokteili teha ja see on tõeline magustoit sügisesse nädalavahetusse. Selleks, et maitsvat kõrvitsakokteili teha, tuleb segada omavahel kõrvitsapüree, ananassimahl ja maitseained. Retsept on arvestatud kahe klaasi jagu ja kui lisad tumedat rummi - on üllatus olemas.

 Vaja läheb: 

Ananassimahla
3 spl kõrvitsapüreed (kõrvitsaviilud küpseta ahjus kuni 20 minutit kuni pehme ning seejärel püreesta)
1 pulk sidunimaitseline meepulk või 1 tl vahtrasiirupit
1 suur sidrunimahl
¼ tl vaniljeekstrakti
¼ tl jahvatatud kaneeli
näputäis jahvatatud ingverit
pisut muskaatpähklit
pisut nelki
Ja kui lisada 30 cl tumedat rummi…saad kokteili, millega üllatada kõiki. NB! Rumm on alkohol ning alkohol võib kahjustada teie tervist.
 
Valmistamine:
Sega kõik koostisosad korralikult. Klaasid täida jääga ning sega segu klaasi. 

Kaunista kaneeliga.


Isetehtud kõrvitsasiirup

 Isetehtud, hästi tehtud. Kõrvitsasiirupit vist meie kaubandusest saada pole (ei teagi, pole uurinud) aga see on ülihea ning parim kasutamiseks ka kõrvitsa latte tegemisel! Ja siirupit on imelihtne valmistada!

Sul on vaja

1/3 tassi kõrvitsapüreed
1 tass suhkurt
½ tl vaniljet
1 ¼ tassi vett
1 tl kaneeli
½ tl muskaatpähklit
¼ tk nelki
¼ tl jahvatatud ingverit 

Sega kõik koostisosad omavahel kokku ja lase keema. Keeda keskmisel kuumusel, sega, et põhja ei kõrbeks. Kui koostis muutub paksemaks (umbes 10-15min), võta tulelt, jahuta ning kalla purki/pudelisse/anumasse. Aseta siirup külmutuskappi.

Siirup jahedas pakseneb, kuid toasoojas muutub taas vedelamaks.

 

 


FlaPingo, just nii kõlab meie suvise kokteili nimi, mis sobib suvisesse päeva! Ja kui igatsed talvel mõnusat suvist meeleolu - on see jook just ideaalne valik!

Kaunis välimus, hea maitse ning kasulik ka! Vaja läheb vaid 1 spl meie siirupit, 1dl punast mahla, 1 tl ehedat sidrunimahla ja jääkuubikuid. Sega segu mõnuga ja vala seejärel jääga täidetud kõrgemasse klaasi, seejärel lisa 1 dl meie loodusliku mulliga Radenska mineraalvett – kaunista sidrunilõikudega ja voilaa FlaPingo ongi valmis.


Vahemeremaades tõuseb suvel temperatuur päris mõnusalt soojaks ning janukustutamiseks juuakse hapukat limonaadi.
Ära leiuta ja proovi ehedat Vahemere Limonaadi sest see on nii
hea värskendav, hapukas ja kustutab janu! Sobib nii lastele kui eakatele!

Selleks võta meie ehedat Vahemere Limonaadi kontsentraati-siirupit,kalla vormi,tükelda sisse piparmündi- ja melissilehti ning kalla mineraalvett.
Aseta sügavkülma külmuma ning soojal suvepäeval lisa kannutäie külmale veele jääkuubikud ning limonaad vahemeremoodi ongi valmis!

 

 


Panna Cotta

Vaja läheb:

500ml 30% koort
300ml piima
Vaniljesuhkrut/kaun
želatiinipulber (10 

Marjakaste

Ideaalne kui sul on võtta värskeid marju! Sobivad ka külmutatud marjad! (sellisel juhul on sul vaja veel 2 spl suhkrut).
Ideaalne ja äärmiselt lihtne on kasutada ka meie siirupit!

Valmistamine: aseta želatiin külma vette paisuma (tee nii nagu pakendil on juhendatud)
Samal ajal keeda koor, piim ja vaniljesuhkur (kaunad) madalal kuumusel kuni keemiseni. Tõsta jahtuma ja lisa ettevalmistatud želatiin ning sega kuni želatiin on korralikult lahustunud.
Nüüd kalla segu kaussidesse/vormidesse ning antud kogusest piisab 10-15 portsjoniks.
Sel ajal valmista ette marjad. Külmutatud marjad tasub enne sulatada, värsked marju saad koheselt kasutada – ehk küpseta marjad suhkruga madalal kuumusel kuni segu muutub paksemaks. Lase jahtuda ning lisa ettevalmistatud marjad panna cottale. Pane magustoit tagasi külma, et kogu maiustoit oleks jahtunud.
Fructali siirupit lisa panna cottale kui asud magustoitu serveerima. Imeilus siirup sobib valge panna cottale imeliselt.
Soovitame omaltpoolt siirupi ja värskeid marju omavahel segada (sellisel juhul ära kasuta suhkrut)


Džinniga kokteil
Lahusta 50g suhkrut umbes 60ml vees. Samal ajal kalla klaasi 30ml granaatõunamahla.
Seejärel kalla 60ml džinni ja eelnevalt lahustatud suhkur.
Nüüd pigista sutike ehedat sidrunimahla ja 50ml mineraalvett Radenska Klassikut.
Kaunista rosmariiniga ja voilaa.....


 


Moctail kiiviga

Suvine alkoholivaba kokteil-mocktail Rohelised väljad. Südamest. Radenska
50 ml kiivipüree
10 ml sidrunimahla
100 ml apelsinimahla
125 ml Radenska Klassik mineraalvett

Kõik koostisosad, v.a Radenska Klassik mineraalvesi sega omavahel, kalla klaasi kuhu oled pannud jääkuubikuid ning lisa Radenska mineraalvett.
Sega õrnalt, kaunista sidruniviiludega ja voilaa….
Lihtne ja meeldib kõigile! 

Mõnus kokteil - mocktail Päikeseloojang! Radenska.Südamest. Kõigile! Alkoholivaba.

See on imelihtne - vaja läheb vaid 100 ml aprikoosimahla,
50 ml mangopüreed, 30 ml laimimahla. Sega koostisosa omavahel. Kalla sisu jääga täidetud klaasi, kalla peale Radneska Klassikat 125 ml.

Sega õrnalt, kaunista mangoviiluga ja serveeri kõrrega! 
 

Hea suvine kokteil! Alkoholivaba mocktail!

Sul läheb vaja: 4 laimisektorit, õhuke viil ingverit ja 2 tl kristallsuhkrut, veidi piparmünti ja Radenska mineraalvett

Purusta laim, ingver ning lisa suhkur. Sega seni kuni suhkur on lahustunud. Lisa paar lehte kergelt purustatud piparmünti. Kalla klaasi jääkuubikuid (kuid ei pea) ning vala Radnenska mineraalvett (umbes 125 ml), sega õrnalt lusikaga, kaunista ning serveeri kõrrega.

Mõnus mocktail viib mõtted suvesse ning annab vitamiine külmaperioodiks.

Radenska mineraalvesi on üks väheseid vetesid, mis on loodusliku mulliga, ei ole soolane ning sisaldab kaaliumi, räni, kaltsiumi ja magneesiumi ning omastub ideaalselt inimorganismis. 

Radenska leedriõie ja apelsinimahlaga
 
Vahel võib lubada vaheldust ning alustada päeva pisut teistmoodi. Meie lemmikuks on kujunenud apelsinimahl, mineraalvesi ja leedriõiesiirup…. Mmmm kui hea just kevadeti! Kuid alati võib proovida ükspuha millise mahlaga – tulemus on alati hea!

Sul läheb vaja:2 osa aplesinimahla (no eriti hea oleks ju värskelt pressitud mahl) , 1 osa mineraalvesi Radenska, ¼ osa leedriõiesiirupit. Laimiviilud teevad vaid head! Valmistamine: sega kõik koostisosad ja naudi! 

Põldmarjad tuletavad meelde suve☀️ ja mis on parem kui kevadel mõelda eelseisvale suvele. Ja kui juhtub käepärast olema põldmarjad, tasub kindlasti katsetada ühe maitsva ja tervisliku kokteiliga. Meil oli käepärast võtta eelmise aasta sügavkülmutatud põldmarjad ja nii tegimegi ühe hää tervisliku kokteili põldmarjadega ja sekka salveid 
Vajalikud koostisosad:1/2 tassi mett , 1/2 tassi vett, 3 kuni 4 salveilehte, 0,5 kg marju (seekord oli meil võtta sügavkülast põldmarjad aga eriti hea tuleb jook ikka värsketest marjadest!), mineraalvesi Radenska, jääkuubikud, terveid marju kaunistamiseks.

Kuidas teha: sulata mesi poole tassi veega keskmisel kuumusel. Sega kuni mesi on sulanud ja vahetult enne keemist, võta pott tulelt. Lisa potti salvei ja põldmarjad ning sega. Lase marjadel seista kuni segu on veidi jahtunud ja marjad hakkavad kergelt lagunema. Kalla segu mikserisse, püreesta ning saadud segu lase läbi sõela, et seemned ja salvei segust eemalduks.
Kui sulle ei meeldi mesi, võid segu teha suhkruga kui ka põldmarjasiirupiga. Tee segu endale sobivaks! 
 

Kokteil Sangria mineraalveega
 
Sangria on üks mahlane puuviljavalik ning alkoholivaba Sangria maitseb samahästi! Must tee ja granaatõuna mahl on lähedane punase veini magususele, happelisusele. Magususeks tasub lisada värsket apelsinimahla ja vürtsiks kaneel. Vahetult enne serveerimist on jook kergelt gaseeritud ning sobib joomiseks väikelapsest eakani, pidulaual kui värskenduseks. 
Koostisosad: 2 tassi musta teed, , 2 kaneelipulka, 3 tassi granaatõunamahla, 1 tass värskelt pressitud apelsinimahla, 1 keskmine apelsin (viilutatud), 1 keskmine sidrun (viilutatud), 1 keskmine laim (viilutatud), 1 keskmine õun, südamik eemaldatakse ja lõigatakse tükkideks., 3 tassi mineraalvesi Radenska Klassik 
 
Kui soovid magusamat Sangriat – lisa joogile suhkrut ½ tassi Nb! Puuvilju ja marju võid vastavalt enda maitse järgi lisada, asendada või ära jätta. Valmistamine: tee valmis tee ning lisa kuumale teele kaneelipulgad. Jäta 5 minutiks seisma. Seejärel kes soovib – lahusta suhkur tees.
Suurde kannu kalla jahutatud tee ja kaneelipulgad, granaatõunamahl, apelsinimahl. Lisa viilutatud apelsin, sidrun, laim, õun. Hoia jahedas vähemalt 1 tund. Parem on kui teed õhtul valmis ning jätad ööseks külmutuskappi seisma.
Vahetult enne serveerimist kalla mineraalvesi Radenska. Serveeri jääkuubikutega täidetud klaasiga.