Sulfitid veinis – mida tegelikult tähendab „Contains sulfites“

Mis on sulfitid ja miks neid veinis on?

  • Sulfitid ehk väävliühendid on looduslikud säilitusained, mis tekivad juba viinamarja käärimise käigus.

  • Vein on elav toode – käärimisel tekivad alati sulfiteid, seega 100% sulfititevaba veini ei ole võimalik toota.

  • Sulfitid aitavad säilitada veini värvi, stabiliseerida ja takistada bakterite ning pärmseente vohamist.

Sulfitite sisaldus erinevates toodetes

  • Puuviljad, pähklid, kuivatatud puuviljad ja pakendatud lihad sisaldavad sageli kordi rohkem sulfiteid kui vein.

  • Veinile lisatakse sulfitid tihti ka:

    • värsketele marjadele

    • käärivale massile

    • valminud veinile enne villimist

  • Punased veinid vajavad vähem sulfitite lisamist kui valged, dessertveinides on neid kõige rohkem.

Peavalu ja sulfitid

  • Peavalu pärast veini joomist tavaliselt ei ole sulfitite süü, vaid:

    • parkainete mõju (eriti punases veinis)

    • liigne alkoholi tarbimine

    • histamiin ja türamiin, mis esinevad looduslikult veinis

  • Enamik inimesi on sulfite suhtes täiesti tolerantne; ettevaatus kulub eelkõige astmahaigetele.

Sulfititevaba vein

  • “Sulfititevaba” tähendab lihtsalt veini puhul, kus sulfiteid ei ole lisatud või on nende sisaldus minimaalne.

  • BIO- või maheviinamarjad ei tähenda automaatselt sulfititevaba veini.

Kokkuvõte

  • Sulfitid on looduslikult veinis olemas ja ohutud enamikule inimestele.

  • Väärt info algajale: ärge kartke „Contains sulfites“ silti, see on normaalne ja vajalik osa veiniteost.

  • Peavalu korral vaata pigem alkoholi kogust ja punaveinides esinevaid looduslikke aineid.