Me sööme silmadega – ja see ei ole liialdus!

Kiirustades ja haarates kiirsööki käigu pealt teeme oma kehale tegelikult karuteene. Ka kõige lihtsam toit maitseb hoopis paremini, kui seda serveerida kaunilt kaetud lauas. Silmadega saadetud signaalid annavad organismile informatsiooni, mis on oluline nii seedimisele kui ka sellele, kui palju süüa. Väike meeldetuletus lauakombedest ei tee paha!
Laua katmine ja serveerimine
-
Liikumine: lauda katta, roogi serveerida ja koristada päripäeva.
-
Käed: serveerimisel vasak käsi kannab, parem töötab.
-
Temperatuur: külmad toidud jahtunud taldrikutel, kuumad eelsoojendatud taldrikutel.
-
Aukülaline: toit läheb alati aukülalisele, alles seejärel lastele, naistele enne mehi ja vanematele enne noortele. Võõrustaja tõstab viimase roogi.
Serveerimise reeglid
-
Taldrikud: paremalt poolt serveeritakse ja koristatakse. Vasakult pakutakse leiba, serveeritakse toitu vaagnalt, presenteeritakse jooke.
-
Vesi: veeklaas jäetakse lauale söögikorra lõpuni või kuni külaline soovib. Mineraalvett serveeritakse alati originaalpudelis, et säilitada looduslik puhtus, maitse ja lõhn.
Klaas ja vesi
-
Tänapäeval serveeritakse vett jalaga klaasist – see näitab austust puhta vee väärtusele ja lisab lauale ilu.
-
Jalaga klaas annab kauni kõla, mis tekitab söögiisu ja rõhutab vee tähtsust.
-
Klaasi veest võib lasta mullid tekkida:
-
Kerged eelroad (pasta, salatid) – vähema mulliga mineraalvesi.
-
Kreemjad supid, rasvarikkad road – mullivaba vesi.
-
Vürtsikad liharoad – vähendatud mullidega mineraalvesi.
-
Kalatoidud – vähendatud mullidega mineraalvesi.
-
-
Mineraalvesi sobib suurepäraselt ka veinide, viski, kohvi ja teiste alkohoolsete jookidega. Mullid ja mineraalide kombinatsioon aitavad rõhutada joogi maitseid ning tasakaalustada suhu jäävat metallist maitset.
Vesi laual ei ole lihtsalt joogivahend – see on lauakombede ja hea maitsekogemuse auasi, mille esitamine väärib tähelepanu ja hoolt.
Fotod: the FineWaters
#mineraalvesi #gastronoomia #veeserveerimine #pullpunt #veesommeljee #lauakombed #vesi #serveerimine