Degusteerimine avalikel üritustel – kuidas olla tark ja turvaline

Kõik on ju tore – maitsta kohe, proovida, tunda toidu tekstuuri ja maitset. Aga kas oled tähele pannud, kuidas tavaliselt käituvad ka teised laadalised? Ühest topsist võtad lusikaga prooviks, järgmise topsi ründad sama lusikaga ja kolmandassegi pistad. Sama teeb paljud – ja siis keegi pöörab lusika teispidi, kuid see ei muuda asja: mikroobid rändavad ja käed on ideaalne „pesapaik“ bakteritele.
Veelgi enam, käed puutuvad kokku sularaha, näo ja muude pindadega. Isegi marinaadis või vedelikes kaetud toodetega tasub olla ettevaatlik – paljud on seal juba „näppe proovinud“.
Hügieeni tähtsus
Väike meeldetuletus: nakkushaigused ja piisknakkused levivad peamiselt käte kaudu. Toiduga seotud haigustest on isegi 40% põhjustatud ebapiisavast hügieenist.
„Mustuse surma pole keegi surnud ja täielik steriilsus pole hea“ – selles on tõde, kuid piirid peavad olema. Tarbija teadlikkus ja ettevaatus on ülioluline.
Kuidas turvaliselt ostu teha
-
Iga toode peab sisaldama tooteinfot: koostisosad, toiteväärtus, säilivusaeg, allergeenid ja kontaktandmed.
-
Kui pakendil info puudub, jäta kaup ostmata.
-
Ole kriitiline ja ära usalda lubadusi „omatoote“ või ümberpakendaja pähe.
Võti tervislikuks eluviisiks
Ükski toit ega toiduaine üksinda ei ole imerohi. Oluline on jälgida toitumist tervikuna ja valida kvaliteetsed, hästi märgistatud tooted. Hügieen ja teadlik tarbimine tagavad, et naudid maitsvat toitu, olles samal ajal turvaliselt.
