Oled mekkinud ja suhu pistnud, mida hoogsalt degusteerimiseks pakutakse?
Ühest topsist võtad proovilusikaga/pulgaga ja suhu see lusikas rändab. Järgmist topsi ründad sama lusikaga ja siis kolmandat. Mis on 100% kindel - peale sinu teeb nii veel paljud laadalised. Ikka suust läbikäinud lusikas/pulk läbi toote. Vahet ju pole, et mõnel on köha, hammas katki .... ja ei päästa see kui proovipulk/lusikas teispidi pööratakse. Peopesad, sõrmed on ideaalne mikroobide "pesa".
Ikka on tore laadal, turul. Või seal, kus ühtteist degusteeritakse ja pakutakse maitsta mõnda „tahedamat“ tükki. Kohe saab, kohe lõigatakse – pole probleemi.
Enne lihtsalt vahetatakse sularaha, vahepeal korra pühime nina vajadusel kah. Kes viitsib ühekordseid kindaid kätte panna või ära võtta. Ikka selle sama toimeka käega saad maitsmiseks miskit „tahedat“.
Kuidas on lood veel marinaadides ja vedelikega kaetud toodetega? Pole muret – võta aga julgelt! Ikka näppudega sisse ja kui tore, et päeva jooksul on peale sinu teisedki sõrmedega seal sees solberdanud. Täitsa ehedad hetked elust enesest.
Kui lehte lugedes veel selgub, et kodus enne toidu valmistamist ei pese kõik inimesed käsi, mis rääkida avalikes kohtadest müügiplatsil.
Ometi väikesest peale korrutatakse, käsi peab pesema ning nakkushaigused ja piisknakkused levivad peamiselt käte kaudu, rääkimata toiduga seonduvatest haigustest on lausa 40% põhjustatud ebapiisavast hügieenist.
„Mustuse surma pole keegi surnud ja kui… siis oli vale mustus“ on omamoodi õige ütlus ja täielik steriilsus pole hea, on kõigel oma piir.
Peale tarbija teadlikkuse hügieeni osas oleme siiralt üllatunud kui kergeusklikud me oleme. Oled ostnud toodet, mille kohta puudub igasugune tooteinfo? Selliseid ümberpakendajaid ja villijaid "omatoote" pähe on tegutsemas küll ja on varmad teisi "mustama".
Kuigi kirume „paberimajandust“ on tooteinfo tootel oluline, mis aitab langetada tervislikemaid valikuid kuigi alati tuleb meeles pidada, et ükski toit ega toiduaine üksikuna ei saa olla kasulik või kahjulik. Võti tervislikuma elustiili poole on siiski oluline toitumine tervikuna ja regulaarne toote koostise jälgimine.
Iga toode ja toiduaine peab olema varustatud koostisosade kirjeldusega ja välja peavad olema toodud toiteväärtused. Samuti peavad toiduinfo sisaldama säilivusaega, allergeene ja kontakte.
Kui pakendil need puuduvad – jäta kaup katki.
Igasuguse lubaduse õnge ei tasu langeda ja suhtuda tasub pigem kriitiliselt.