Tootegrupid

Mineraavee gastronoomia

28.11.2017
Mineraavee gastronoomia
Looduslikul mineraalveel on omaette staatus teadjate gurmaanide hulgas.
 
Juba mõnda aega ei ole looduslik mineraalvesi ainult janukustutaja vaid midagi palju enamat.
Härra Masche, maailma tuntumaid sommeljeesid ja populaarse raamatu „Fine Waters“ autor mainib, et „ vesi on gurmaanide trend sel sajandil“.

Trend tarbida pudelivett, eriti loodusliku mineraalvett on kasvav ja populaarne prestiižetes
restoranides ja baarides: loodud on spetsiaalsed mineraalveemenüüd nii nagu veinimenüüd.
Lisaks valikus pakutakse vaid parimaid veesid.

Looduslik mineraalvesi pakub toitumisnaudinguid toidu ja joogi kõrvale sõltuvalt vee mineraalsusest
ja karboniseeritusest. Vett serveeritakse söögiisu tekitamiseks, samuti on vesi hea kerge jook toidu või snäkkide kõrvale.

Õige mineraalvesi sisaldab looduslikku mulli ning mineraalained on sobivad vahekorras mida inimorganism vajab.
 
VEE SERVEERIMINE
Looduslikku mineraalvett serveeritakse alati originaalpudelis, et säilitada looduslik puhtus ja organoleptilised omadused (ehk meeltajutavad omadused: toidu, vee või mõne muu aine omadused, mis on tajutavad inimese meeleelunditega. Vee puhul: värvus, maitse, lõhn ja väljanägemine).
Parim vee maitse avaldub alles siis kui vett juua võimalikult õhukesest klaasist valmistud veeklaasist. Mullidega vee jaoks ei sobi suured ega “lehtri” kujuga klaasid. Parem on valida klaas, mis hoiab mulle võimalikult kaua õhku lendumast.
Looduslike mineraalvete joomisel ei soovitata lisada midagi. Jää ja värske sidrunilõik võtavad mineraalveelt tema maitse eripära ja omadused. Värske sidruniviil muutub vee aroomi ning happesus muutub häirivaks ja domineerivaks saab sidrunimaitse. Jääkuubik vähendab mineraalvee temperaaturi ja lahjendab maitset. Tunnustatud sommeljed soovitavad serveerida loodusliku mineraalvett temperatuuril 8 kuni 10C
Mulliga mineraalvesi serveeritakse alati ülalt kitsamaks minevas klaasis.

MINERAALVESI SÖÖGI JA JOOGIGA
Söögiisu tekitamiseks on soovitav serveerida rohkete mullidega vett, mis stimuleerib vereringet.
Kergete eelroogade juurde (pasta, salatid) on soovitav pakkuda väiksemate mullidega mineraalvett, mis ei varjuta aroomi.
Kreemjate suppide ja rasvarikaste toitude kõrvale sobib juua mullivaba vett. Mullid ehk süsinikdioksiid ja kombinatsioon erinevatest rasvadest tekitab suhu metalse maitse.
Vürtsikate liharoogade juurde soovitavad eksperdid aga rikkalikult mineraliseeritud vett, milles on vähem „mulle“. Selline kombinatsioon intensiivistab maitset. Sarnane kombitatsioon sobib ka kalatoitude juurde.
Looduslik mineraalvesi stimuleerib maitsemeeli. Seetõttu on keelel ja suuõõnel tugevam, parem tunnetus maitsetele ja aroomidele.
Vesi on ka suurepärane kaaslane veinidele, tuues välja ning rõhutades veinide omadusi. Sarnane efekt toimib ka viski ja teiste alkohoolsete jookidega.

Eesti keelde tõlkis: Ragnar Reikop , kasutatud materjalid http://www.radenska.si/vodapedia/voda-v-gastronomiji/