Meie pühade köögist, veinist ja veest

01.12.2022
Meie pühade köögist, veinist ja veest

Kui teed meie epoest detsembrikuus tellimuse, milles on vähemalt kaks pudelit veini siis kingime sulle pühadeks ainulaadse mineraalvee Radenska Petanjski, 1 liiter. Pakkumine kehtib kuni 23.12.2022

Meie pere igapäevane toidulaud on aastate jooksul päris palju muutunud ja tänaseks on see valdavalt vahemereline. Lisaks tugevad mõjutused erinevatest kesk-euroopa köökidest. Nii öelda traditsiooniline eesti köök ootab seda jõululaupäeva kui seakints puuahju küpsema läheb ja hapukapsas pool päeva pliidil vaikselt podiseb.

Kokkamist tuleb võtta kui ühte lõbusat osa lõuna- või õhtusöögist, mis on eriti vahva siis kui külalisedki käed külge panna saavad. Eks see omatehtud roog maitseb lõpuks ju kõikse paremini ning klaasike veini selle protsessi käigus annab vunki veelgi juurde. 

Me sööme silmadega. Toidu ja joogi serveerimine kenasti ei pea olema ainult restoranide teema. Ka igapäevane või vähemalt nädalavahetuse õhtusöök võiks olla kaetud kaunilt lauale ja paaritatud koos sobiva joogiga.

Hiljuti jalutasime Jüüdimaa tänavatel õhtuti ja skandinaavilikult ei olnud kodudes söögitubadel kardinaid ees. Tänavatelt paistis kõik, mis toimus kodudes.  Umbes seitsme paiku õhtul olid kõikjal lauad ilusti kaetud, küünlad põlesid ja pered olid leidnud aega koos õhtust süüa. Vahva oli seda vaadata. Söömiseks leiti aega ja meie arvates on see kvaliteetaeg. 

Olenevalt pühade menüüst ja maa tavadest stimuleeritakse söögiisu erinevalt. Näiteks Poola köögis alustatakse hapukurgi ja värkse hapukapsaga enne eelrooga, see paneb niiöelda “kõhumahlad” käima, mis aitavad hiljem "raskemat" sööki paremini seedida. Vahemeremaadel alustatakse mullidega, selleks võib olla vahuvein aga enamasti on see mineraalvesi, sest suured mullid stimuleerivad vereringet ning maitsemeeli. Seetõttu on keelel ja suuõõnel tugevam, parem tunnetus maitsetele ja aroomidele.

Täpselt nii nagu erinevate roogade juurde sobivad erinevad veinid, on lugu ka veega.  Vesi on üks väga suur muutuja meie igapäevase toidu maitsetes.  Kas oled mõelnud miks näiteks USA-s valmistatud toode maitseb teisiti kui täpselt sama retsepti järgi tehtud toode mõnes euroopa tehases. Vastus on vesi.  Täpselt samuti maitseb erinevalt ühel eesti saarel valmistatud populaarne leib sellest ,mida tehakse sama retsepti järgi Tallinnas. Vastus on jällegi vesi.

Ühe õnnestunud pühade söömaaja lahutamatu kaaslane on vein.  Veinimaades ei peeta veini alkoholiks, see on lahutamatu söögi- ja joogikultuuri osa olnud aastatuhandeid. Ikka nii, et kergemate roogadega valged veinid ja raskematega punased veinid. Veini kõrvale käib alati kaaslasena vesi. Valgete veinidega mullidega mineraalveed ja punaste veinidega mullita. Vesi aitab tuua välja ja rõhutada veinide omadusi. Sarnane efekt toimib ka viski ja teiste alkohoolsete jookidega.

 Sellel aasta lõpus leidsime, et aeg on küps pakkuda enne jõule Eestimaal Radenska mineraalvett, mis veesommeljede hinnangul sobitub ideaalselt valgete kuivade ja poolkuivade veinide kaaslaseks.

Petanjski allikas ehk Kevade allikas asub Mura jõe kaldal ja selle allika tootlikus on võrdlemisi väike. Seetõttu ongi see mineraalvesi villitud ainult 1L klaaspudelisse ja mõeldud just pidulaudadele ja restoranide valikusse. Samuti on vesi väga hea kokteilidesse nagu Aperol Spritz. Oma maitselt on Radenska Petanjski mineraalvesi veidi soolakam kui Radenska Classic, mineraalainete sisalduselt kolmandiku võrra kangem ja rohkete suurte vulkaaniliste mullidega.

 


Mõtteid jagas Ragnar

 


#radenska #mineraalvesi #toidukultuur #joogikultuur #vesi #maitsed #retseptid #kokteilid #