Paljud küsivad: „Kas teil on külmpressitud kõrvitsaseemneõli?“ Vastus võib tunduda jah, kuid tegelikult see ei ütle kogu tõde.

Kõrvitsaseemneõli on eriline

Õige kõrvitsaseemneõli ei ole ei külmpressitud ega kuumpressitud. See kuulub täiesti eraldi kategooriasse.

  • Külmpressimine tähendab õli eraldamist mehaanilise pressimise teel ilma soojust andmata, nagu tehakse näiteks oliiviõli puhul.

  • Kuumpress hõlmab kuumutamist kuni 120 kraadini ja seejärel pressimist. Kõrvitsaseemneõli puhul kumbki meetod ei kehti.

Kuidas originaalõli sünnib

1 liitri õli saamiseks on vaja umbes 33 keskmist kõrvitsat ehk 2,6–2,8 kg seemneid.

Seemned läbivad mitu etappi:

  1. Puhastamine ja kontrollimine – eemaldatakse viljaliha, tolm, liiv ja lehed.

  2. Sorteerimine – suuruse ja kaalu järgi.

  3. Kerge kuumutamine – see on vajalik, et õli saaks hiljem eralduda.

  4. Purustamine ja ettevalmistamine – lisatakse vett ja soola ning segu suunatakse röstimispannidesse, kus pidevalt segatakse.

  5. Pressimine ja settimine – õli eraldub looduslikult, see protsess kestab 2–3 nädalat.

  6. Villimine – alles pärast seda valmib puhas, eheda maitsega kõrvitsaseemneõli.

Kõik, mis tootmisest üle jääb, nimetatakse „kõrvitsakoogiks“ ja see läheb loomatoiduks.

Eriline Gea õli

Just Gea õlitehases toodetakse see õli originaalretsepti järgi. See ei ole külmpress, ei kuumpress – see on lihtsalt täiuslik, tervislik ja maitsev.

Image