Komplekt "kadakapiiritus Brinjevec klaasiga"
Ühik: kompl
Laoseis: 5
Kadakapiiritus Prior Brinjevec koos Prior klaasiga
Brinjevec, kadakapiiritus 0.7l + Prior klaas (grappa klaas)
Kasutus: jahvatatud ja kääritatud kadakamarjadest jook on mõeldud rahvameditsiiniliseks kasutamiseks.
Lõhn: tugev, kirbe, atsetoonine
Värvus: selge, läbipaistev
Maitse: iseloomulik, tugev, käärinud ja hapukas maitse
Mis on kadakapiiritus? Mitte segamini ajada džinniga!!
Kadakapiiritus on mõeldud joomiseks, siis pole see mõeldud tavapäraseks napsutamiseks. Maitse on mõrkjas, hapukas, ürdise järelmaitsega, mis üldiselt ei ole kõige meeldivam.
Kadakapiiritus on traditsiooniliselt Sloveenia koduapteegi toode, kasutades seda rahvameditsiinina ehk “ravimina”.
Rahvameditsiinis teatakse ning hinnatakse kadakapiirituse toimet:
- Kõhuvalud, s.h gastriit, seedehäired ja sooleprobleemid. Toimib sarnaselt Saksamaa Underberg – inimesed tunnevad positiivset mõju pärast 10-15 min tarbimist.
- Kadakapiiritust võetakse ka reuma, artriidi ja isegi menstruatsioonivalude leevendamiseks.
- Nahale hõõrudes, imendub sügavale nahka ja aitab stimuleerida vereringet, leevendab verevalumeid.
- Kuuma veeauru sissehingamine, millele on lisatud paar tilka kadakapiiritust, leevendab külmetusest tingitud hingamisteede põletikku ja võib leevendada astmaatilist hingamist.
Kadakapiirituse geograafiline nimetus
Euroopa Liit ratifitseeris 2008 aasta, et originaal kadakapiiritust toodetakse vaid Sloveenia Karsti piirkonnas. Karst asub Trieste lahe Vipava oru ja Brnik mägedes.
Õige kadakapiiritus
Rahvameditsiinilist toodet toodetakse vaid üksikute tootjate juures. On tooteid, mis on valmistatud ploomist või jääkbränist ning kartulist ning on seetõttu ka odavamad. Õige kadakapiiritus tehakse kadakamarjadest ning piiritus peab olema vähemalt 42%. Lubatud mahud 200,500 või 700 ml
Ajalugu
Kadakapiirituse ajalugu ulatub aasta 1700. lõppu, pärast vägede kohale toodud destilleerimiskatelde saabumist, Prantsuse keisri Napoleoni võimu all. Karsti piirkonnas on ohtralt kadakamarju ja seetõttu pole üllatav, et kohalikud otsisid neile kasutust, sealhulgas destilleerimist!
Kadakamarjade korjamine
Marju korjatakse augustist- novembrini kuni esimeste külmadeni. Kadakaid lüüakse puupulgaga, et küpsed marjad kukuvad maapinnale asetatud linale. 1-2 liitri pudeli jaoks kulub umbes 6 tundi korjeaega.
Kadakapiirituse valmistamine
Kadakamarjad purustatakse läbi sõela, puhastatakse eelnevalt (okkad, oksad, praht). Purustatud marjad sisaldavad kuni 45% vett ning vältida marjade hallitust töödeldakse marjad koheselt.
Marjad pressitakse veelkord ja pannakse vette (3-4kordne marjade maht), moodustades pudrumass. Temperatuuril 60-70 kraadi hakkab loomulik käärimine, mis kestab kuni 5 nädalat.
Destilleerimine
Kääritatud marjad destilleeritakse osade kaupa vasest tünnides ja filtrites. Destilleerimine toimub vähemalt kaks korda. Peale seda jäetakse kadakapiiritus puhkama ehk laagerduma vähemalt 6 kuud.
Loe lähemalt joogi rahvameditsiinilstest omadustest ja ajaloost wikipeediast https://en.wikipedia.org/wiki/Brinjevec
Päritolu EU, toodetud Sloveenias.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist
Pirninaps (pirniviin) on traditsiooniline jook, mida valmistati vanasti ida-Sloveenias kloostrites munkade poolt.
47,90 €
Fleur de Sel on puhtaim, mineraalirikkaim viimistlussool (meresool).
Vahemereline kinkekarp hea Pinot Gris veiniga
Soliidne kinkekarp ja punane Cabernet Sauvignon vein
Kinkekarp "Südamlik tänu"