Igapäevane maitseaine - SOOL!

04.11.2020
Igapäevane maitseaine - SOOL!

Mis imeasi see sool on, mida tarbime igapäev kas nähtavalt või nähtamatult?

Sool on maitseaine, mida leiab iga eestlase laua pealt. Kuid ikka ja jälle kasutatakse seda kui lihtsalt soola toiduvalmistamisel ning unustatakse ära kasulikud omadused. Inimene vajab maksimaalselt  6 grammi soola ööpäevas, see on umbes üks kerge kuhjaga teelusikatäis, sest organism vajab toimimiseks naatriumi. Paraku on poolfabrikaadid  võtnud võimust ja tihti lugu ei teatagi, et nendest saab rohkem soola kui tegelikult vaja on ning ületarbimine võib viia tõsiste tervise kahjustusteni- „valge surm“. Töödeldud toitu süües võib saada kuni 80% naatriumi ja enne söömise alustamist lisatakse tihti veel kuni 15% juurde, see on ebanormaalselt suur kogus ühe inimese jaoks.  Selleks soovitamegi tarbida puhast toitu, mida ise saab kodus mõnuga valmistada, siis saab ka kontrollida soola koguseid.

Sool koosneb naatriumist ja kloorist (NaCl). Naatriumita poleks normaalset veevahetust vere- ja koerakkude vahel ja happe tasakaalu organismis. Naatriumit on vaja närviimpulsside edasikandamisel ja lihaskontraktsioonide tagamiseks, aga erinevatel sooladel on lisaks erinevaid tähtsaid omadusi, mis aitavad tervist hoida.

On heameel tõdeda, et aina rohkem eestlasi tunneb huvi oma tervise vastu ja puhtamat toitu tarbides tekib ka uudihimu maitseainete kasulikkuse osas, mida meie toidupoed pakuvad.

Peamiselt leiab kodudest kivisoola (jäme) ja lauasoola.
Kivisoola kaevandatakse maa-alustest soolalademetest. Selle kristallid on meresoolast palju suuremad ja võivad olla hallika värvusega. Igas kaevanduses leidub erinevaid lisandeid (nii kahjulike kui ka kasulike), mille tõttu ei ole kunagi kivisool 100% puhas. Toidus kasutamiseks võib kivisool olla nii võrd must, et tegelikult on vaja seda lausa pesta.
Lauasoola ehk keedusoola ehk peensoola ehk vaakumsoola tehakse kivisoolast. Lauasool on füüsiliselt kõige puhtam, kvaliteetsem ja kõrge NaCl sisaldusega, aga läbinud pika töötlemise ehk rafineerimise keetmise ja tsentrifuugimise või vaakumis keetmise näol. Selle soola kaevandamine on üldjuhul palju energiamahukam (nafta, gaas jne) kui päikeseenergia abil toodetav meresool. Sellest tuleb ka hinnaerinevus poodides.

Meresoola nime all müüakse mereveest aurutamise teel saadud soola, milles on peale tavalise naatriumkloriidi ka palju kasulikke mineraale (lausa 80) nagu jood, magneesium ja kaalium jne. Aitab ka suurendada organismis aluselisust.
Soola loomulik tootmine nõuab soodsaid ilmastikutingimusi, mis võimaldavad kristallidel tekkida veepinnale. Toome näitena välja Sloveenia Pirani soolaväljadel kaevandamise. Peamine saladus parima kvaliteedi ja Sečovlje soola loodusliku valge värvuse saamisel on soolaväljade pinnases, mis on kaetud peene petolakihiga - mineraalidest ja mikroorganismidest koosnev bio setete alus. Petola nõuetekohase käitlemisega seotud teadmised, mida tuleb igal aastal uuesti kasvatada, antakse üle põlvest põlve. Sellel on väga oluline roll - esiteks ja ennekõike takistab see soola ja meremuda segunemist, muutes soola puhtaks ja valgeks ning teisest küljest esindab see ka omamoodi bioloogilist filtrit. Kui petolal on olnud mitu kuud aega kristalliseerumisvalamutes valmida, siis on ka mitu nädalat kestnud järkjärguline üleujutus ja merevee aurustumine ning vee kondenseerumine soolaks. Soolvee liikumine kestab kuni teatud soolasisalduse saavutamiseni ning esimeste kristallide moodustumiseni nn. kristalliseerumisbasseinides “Cavedins”. Sool koristatakse kohe ja nimetatakse seetõttu „ühepäevaseks soolaks ”, sest selle kristallid on pisikesed, haprad ja kõrge kvaliteediga. Traditsioonilisel meresoolal on spetsiifiline maitse, mis ei ole selgelt soolane, kuid on erakordselt rikkalik ja täidlane. Paljude kokkade arvates on meresoola maitse puhtam kui kivisoolal. Taoline sool on tervisele kasulik, kuid täpne doseerimine on selle soola suurte ja ebaühtlaste kristallide tõttu raskendatud.
Näiteks 2014. aastal kandis Euroopa Komisjon Piranska soli (Pirani sool) kaitsealuste päritolunimetuste registrisse ja andis geograafilise tähise, mis on kõrgeim kaitse tase Euroopa põllumajandustoodete ja toiduainete kava raames. Pirani meresoola kasutab ka tuntud telekokk Jamie Oliver.

meresoola põld Pirani traditsiooniline  meresool


Populaarsuselt kolmas on Himaalaja sool. See on roosa, mineraalide rikas ja töötlemata ehk rafineerimata, loodusliku joodiga, aga keemiliselt sarnane lauasoolale.
Soola reklaamitakse väidetega, et see on tervisele kasulik, kuid neil väidetel puudub igasugune teaduslik alus.
Himaalaja soolast tehakse plaate,mida kasutatakse toidu serveerimiseks, soolalampe, lakukive, erinevate spa hoolitsuste jaoks vannisoola jne, lisatakse ka joogivette, et pH taset organismis tasakaalustada ja lõpetuseks kasutatakse toidu maitsestamisel.
 Eeldatavasti arvad ka sina, et see sool tuleb Himaalaja mägedest? Kuid, oh ei! Meile teada tuntud sool jõuab Himaalja mäestiku ühest küljest – Pakistanist! Nimetus Himaalaja sool on tegelikult puhas turunduslik nipp. Pakistanis Khewras on soolalademed, mida kaevandatakse kindlate meetodite järgi juba pea 200 aastat. Nendest soolakoobastes saab käia turistina ning näha erinevaid tooteid, mis on tehtud Himaalaja soolast.

Lõpetuseks palju kasutatud joodeeritud soola eelis on, et see aitab vältida joodipuudust. Jood on normaalse tervise säilitamiseks vajalik, kuid tavalises toidus seda ei leidu. Kuna seda saab tavalisele toidule lisada ilma maitset muutmata, on see lihtne viis saada joodi. Kuid see aitab võidelda ka teiste vähem teadaolevate joodipuuduse sümptomitega nagu kilpnäärmeprobleemid, kissitamine, kurtus, rinnanäärmete tsüstid ja arenguhäired.
Vältida seda soola hoidistamisel, kus see võib anda kõrvalmaitseid ja vallandada ootamatuid keemilisi protsesse.
Jodeeritud sool on kõlblik vaid viis aastat, jodeerimata sool aga igavesti.

 

Kas teadsid?

  • Rafineeritud sool jääb järele siis, kui mäe- või meresoolast kõik lisanduvad elemendid tööstuslikult eemaldatakse. Rafineerimata sool on meie tervisele kasulikum kui valge rafineeritud lauasool. Tavalist lauasoola on töötlemise käigus kuumutatud kõrgetel temperatuuridel, mistõttu on muutunud selle kristalliline struktuur. Samuti on sinna lisatud paakumisvastaseid aineid ja jodeeritud soola puhul joodi.

  • Ära kasuta keedusoola, vaid vali tervislikumad alternatiivid, näiteks rafineerimata meresool.

 

  • Toidu valmistamisel lisa soola lõpupoole, nii kulub seda vähem – mida kauem toit valmib, seda rohkem väheneb soola maitse. Kui juhtub, et oled toidu valmistamise käigus siiski soolaga liiale läinud, siis on hea nipp lisada potti paksudeks viiludeks lõigatud toorest kartulit. 5-10 minuti keetmise jooksul imab kartul endasse suure hulga soola. Halvimal juhul tuleb pool leemest siiski minema visata ja puhta veega asendada.

 

  • Naatriumi liigtarbimine koormab neere, tekitab turseid, tõstab vererõhku.

 

  • Piisav ja tasakaalustatud soolasisaldus organismis on normaalse ainevahetuse, seedimise, ensüümide toimimise ning hea enesetunde aluseks.

 

  • Klooril on tähtsi roll seedimis- ja hingamistegevusel.

 

  • Meresoolga saab teha ravivaid kompresse häälepaeltele ja lihtsate traumade puhul ning loomulikult võidelda külmetushaiguste sümptomitega. Eriti hea on pikale veninud nohu puhul soe soolakompress!

 
#efoodee #tallinn #sool #salt #oleteadlik #kasulik #kahjulk #tervis #söök #spa #erinevadmaitsed #Oleterve