Mis see tähendab ja miks?
Eelkõige ikka selleks, et toode muuta odavamaks, muuta säilimise tähtaega ja ka maitse tõttu. Nii ongi, et oliivõli segatakse mittekvaliteetsete õlidega, sealhulgas ka rafineeritud õlidega ja pole harva, et segatakse lausa eelmise hooaja rääsunud õlidega.
1981 aastal „toksilise õli“ tõttu suri Hispaanias üle 600 inimese. Oliivõli pähe müüdud õli oli segatud aniliiniga (plastiku tootmiseks kasutatav aine). See on küll väga ekstreemne juhtum, näitab ta siiski kui kergesti on võimalik „petta“ ...
Oluline on oliivõli puhtus ka erinevate allergiate korral sest pahatihti leidub oliivõlis maapähklit, sojaõli – mis võib siis allergikutele olla lausa eluohtlik. Muidugi ei ole petturid rumalad ja vaevalt keegi tahab, et neid avastatakse.
Mida teha?
Oliive on esiteks sadu sorte. Oluline on küpsusaste ja korjamise aeg. Oliivid hakkavad riknema kohe kui neid korjatakse. Üldiselt kui oled 24 tundi oodanud – on saak juba riknenud. Parimad oliivõlid pressitakse kuni 12 tundi peale korjamist.
Ideaalne kui oliivi korjest oliivid lähevad pressi tunni jooksul. Ka oliivide korje toimuks õigel ajal ning oliivõli villimine toimuks sealsamas kus toimub oliivide pressimine. Paraku paljud tootjad transpordivad pressitud oliivõli hoopis mujale, mille jooksul õli kvaliteet kahaneb ning annab võimaluse õli riknemiseks ja võltsimiseks.
Ideaalne kui oliivi korjest oliivid lähevad pressi tunni jooksul. Ka oliivide korje toimuks õigel ajal ning oliivõli villimine toimuks sealsamas kus toimub oliivide pressimine. Paraku paljud tootjad transpordivad pressitud oliivõli hoopis mujale, mille jooksul õli kvaliteet kahaneb ning annab võimaluse õli riknemiseks ja võltsimiseks.
Oliivõli ostes ja võltsingute vastu toimides:
- Osta oliivõli vaid usaldusväärselt tootjalt. Küsi ja kontrolli ning küsi informatsiooni tootja kohta!
- Oliivõli pudelil tootja/villija originaal etiketid – õige etikett sisaldab informatsiooni nii tootja, õli kui partii kohta. Mida rohkem informatsiooni peale on kantud – seda parem!
- Ära osta oliivõli, mis on isetrükitud sildiga ning ei sisalda toote kohta toitumisalast infot, happesuse % jne. Õli ei ole vein, mis läheb seistes paremaks. Ära ignoreeri lihtsaid märkusi etiketil nagu korje kuupäev, parim enne, pudelisse villitud.
- Extra virgin" märge ei pruugi anda sulle garantiid, kuid selle puudumine on kohe kindlasti märgiks, et midagi on valesti.
- Ära kunagi osta õli, millele on märgitud "virgin", "pure"(puhas), "light"(kerge), "extra light", "olive oil blend" (oliiviõli segu), "Mediterranean blend", või "olive oil".
- Õige oliivõli on alati EXTRA VIRGIN OLIVE OIL
- Ära osta oliivõli kus ei ole märgitud keemiline koostis.
- Ära osta oliivõli kus on happesus üle 0.8% ideaalne on vahemik 0,1% - 0.5%
Tasub teada, et oliivõli on justkui „pressitud puuviljamahl“ ning oliivõli säilitamine on äärmiselt oluline.
Ole tähelepanelik ja...
- ettevaatlik kui sulle pakutakse osta oliivõli, mida hoitakse suures kanistris ja on „ei tea millal“ avatud! Kanister avatuna on lasknud oliivõlile juurde hapniku, mis on oliivõli vaenlane – iga korgi avamine kiirendab riknemist. Poes avatud kanistrist müügi korral on oliivõli riknenud juba 3 nädalaga!
- Ole ettevaatlik kui oliivõli (v.a Agoureleo oliivioksaga) on läbipaistvas pudelis ja valgusallika läheduses. Oliivõli ei salli soojust ja valgust. Ideaalne kui oliivõli on hoitud pimedas ja pigem jahedamas ruumis.
- Ära usu juttu, et oliivõli ehtsust saab kontrollida „külmutuskapi testiga“ - et õige oliivõli muutub tahkeks külmas. Paljud õlid k.a rapsiõli taheneb külmas – seega ei tasu seda versiooni uskuda.
- Oliivõli ei tohi olla rääsunud maitsega, kirbe ega kibe!
Ole teadlik ja tark! Ole terve ja aktiivne!
#pullpunt #oliivõli Söö, naudi, armasta Kreeka moodi #oleteadlik #tervislik