Oliivõli pettused

Kuidas ära tunda ehtsat oliivõli ja vältida võltsinguid
Oliivõli on üha populaarsem, kuid kahjuks on see ka üks enim võltsitavaid toiduaineid maailmas. Pettused tehakse eelkõige odavamaks muutmiseks, säilivusaja pikendamiseks ja maitse parandamiseks – segatakse rafineeritud õlidega või isegi eelmise hooaja rääsunud õlidega.
-
aastal suri Hispaanias “toksilise õli” tõttu üle 600 inimese – näide, kui kergesti võib õli petta. Lisaks võib võltsitud oliivõli olla ohtlik allergikutele, sest sisaldab maapähklit või sojaõli.
Kuidas saada kvaliteetset oliivõli?
-
Korje ja pressimise aeg – parim oliivõli pressitakse kuni 12 tundi pärast korjet, ideaalis tunni jooksul.
-
Villimine pressimise läheduses – iga transport ja hilinemine vähendab kvaliteeti ja loob võimaluse riknemiseks.
-
Usaldusväärne tootja – vali tuntud ja kontrollitud brändid. Pudeli etikett peaks sisaldama tootja, partii ja korje kuupäeva infot.
Mida vältida?
-
Õlid, millel on ainult märge "virgin", "pure", "light", "extra light", "olive oil blend", "Mediterranean blend" või lihtsalt "olive oil".
-
Õlid, mille happesus on üle 0,8% – ideaalne vahemik on 0,1–0,5%.
-
Avatud kanistritest müüdavad õlid või läbipaistvates pudelites, valguse ja sooja käes hoitud õlid.
-
Õlid, mis on rääsunud, kirbe või kibe maitsega.
Kuidas säilitada oliivõli?
-
Hoida jahedas, pimedas kohas.
-
Ära lase valgusel ja soojusel rikastada õli kvaliteeti.
-
Iga korgi avamine kiirendab riknemist, seega ära osta avatud kanistritest.
Õige oliivõli on EXTRA VIRGIN OLIVE OIL, pressitud nagu “puuviljamahl” ja täis kasulikke antioksüdante ja monoküllastatud rasvhappeid.
Kokkuvõte
Ole teadlik, osta usaldusväärselt ja naudi oliivõli nagu Kreeka moodi – söö, armasta ja hoolitse oma tervise eest.
#pullpunt #oliivõli #oleteadlik #tervislik #söönaudiarmasta