"Sool on sool" on üldlevinud arvamus.
Valget värvi ja vahel jämedam ning teinekord täitsa peen. Maitseb soolaselt ning talvel saab jäätunud pinda sulatada. On olemas jodeeritud sool ja meresool. Himaalaja sool on samuti tuttav.
Ometi võib ühe teraga rikkuda ka kõige parema retsepti ja samas tavalisema roa muuta gurmee vääriliseks. Palju me sooladest üldse teame?
Siinkohal väike ülevaade erinevatest ja maailmas tuntumatest sooladest - mitut sina oled kasutanud?
-
Alpenbergkern sool
Pärit Alpi mägedest, mineraaliderikas ja rohke rauasisaldus annab soolale maagilise punakaspruuni värvused.
-
Anglesey Sea Salt / Halen Môn
on antud Põhja-Walesis Angleseys asuva Menai väina veest toodetavatele soolahelvestele. Need on kristallilised pehmed valged helbed, mis sisaldavad üle 30 mikroelemendi ja on vabad lisanditest. Soolahelveste läbimõõt ei ületa sortimisel 2 cm.
-
Hawaii sool
Haruldane Hawaii sool, mis on tehtud puhastatud mereveest ning vulkaanilisest savist – see annab ka soolale tema kauni värvuse ja iseloomuliku maitse.
-
Asín tibuok "täissool" või "purustamata sool"
Haruldane Filipiinide käsitööliste meresool, mis on valmistatud merevee filtreerimisest tuha kaudu ja keetmisest kookospiimaga.
-
Bali meresool
merevesi valatakse üle riisutud musta liiva tasasele alale ja lastakse mitu päeva aurustuda. Kuiv soolane liiv kogutakse kokku tühjadesse kookospähklitesse/õõnsatesse kookospuutüvedesse kuhu kallatakse merevett ning lastakse aurustuda.
-
Black lava coarse –garneerimissool
Kogutud väikeselt vulkaaniliselt Vaikse ookeani saarelt. Selles soolas on krõbe tekstuur kombineeritud kõrgekvaliteedilise aktiivsöega (looduslik antitoksiin ja seedimise parandaja).
-
Lauasool e. peensool e. keedusool e. vaakumsool
on peeneteraline rafineeritud sool, mida kasutatakse põhiliselt toidu maitsestamisel, kuid ka valmistamis
Horvaatia meresoon meresool aurustunud Aadria mere mereveest, mis on kogutud soolakannudesse Nini linnas, Horvaatias
-
Praha pulbersool nr 1
on kuivatussool ehk naatriumnitraati sisaldav sool, mida kasutatakse liha säilitamiseks. Sool annab lihatöötlemisel roosakat tooni ja säilivusaja pikendamiseks. Nii nimetatakse sellist soola ka roosaks soolaks ning kindlasti ei tasu segi ajada Himaalaja roosa soolaga, millel mikroelemendid annavad roosa värvuse.
-
Küprose sool
(Küprose püramiidsool) on meresool Küprose saare ümbrusest soolakaevandusest.
-
Surnumere sool
surnumerest pärit sool. Erineb oluliselt ookeanisooladest oma mineraalsuse poolest.
-
Egiptuse kristallsool
on kaevandatud kristallsool, mis on nime saanud kristalli tekstuuri järgi (sarnane külmakristalliga)
-
Helvessool/helbesool
iseloomustab plaadilaadseid (lamelloos) kristallid. Seda soola esineb looduslikult kuid suurpäraselt on võimalik ka helbesoola toota. Sellel soolal on tavaliselt väiksem mineraalsisaldus, mis annab tugevama soolase maitse. Kiire sulamisega.
-
Fleur de Sel (soolalill)
on sool, mis moodustub õhukese, õrna aurustumisel merevee pinnale tekkiv koor. Fleur de Seli on kogutud juba iidsetest aegadest. Nüüd kasutatakse seda toidu maitsestamiseks ja kaunistamiseks viimistlussoolana. Nimi tuleneb soolakoores olevate kristallide lilletaolistest mustritest. Kallimaid ja hinnatumaid soolasid.
-
Guerrero Negro
on üks suurimaid soolatootjaid maailmas, mis toodab Guerrero Negro meresoola. Mehhiko soolaväljadelt aurustatud meresool.
-
Haliit kivisool
kasutatakse eelkõige majapidamistes ja välitingimustes jää sulatamiseks. Kasutatakse ka toiduvalmistamisel
-
Himaalaja sool
on kivisool, mis on kaevandatud Pakistanis.
-
Jugyeom ehk bambusool
on „küpsetatud“ bambusvarres kõrgel temperatuuril. Küpsemise käigus soolas kas eemaldub või neutraliseeritakse anorgaaniline sisaldus võimaldades valmistootel tasakaalustada ioonide tasakaal.
-
Kalahari sool
Kalahari kõrbest pärit sool
-
Kala Namak
on must sool Lõuna-Aasiast väävelahjudest põletatud kivisoolaga. Teatakse ka kui Himaalja musta soolana.
-
Khoisani soolapärlid
on Lõuna-Aafrika meresool, mis on tekkinud tänu tuulele soolakaevanduses.
-
Lauasool on jäme toidusool
mis on tavaliselt lisanditeta sool (näiteks jood) ning kasutatakse ainult toiduvalmistamisel.
-
Koššer sool
on suureteraline jodeerimata sool. tavapärastest sooladest selle poolest, et soolaterad ei ole üksikud kristallid, vaid koosnevad mitmest pisemast soolakristallist. Nukilise soolatera pindala on suurem kui siledate tahkudega soolateral ning selline sool imab vedelikke kalast välja enamalt kui tavaline.
-
Grassmere sool
pärineb Uus-Meremaalt, kus Vaiksest ookeanist pärinev merevesi pumbatakse Grassmere järve kus aurustamise teel saadakse Grassmere sool.
-
Ilocano Asini meresool
on soolatiikidest aurustunud sool, mida käsitsi korjandatakse. Filipiinide Pangasinani provintsist Ilocano Asin sool on jäme, niiske, valge ja soolane.
-
Maldoni meresool
on Essexis Blackwateri jõest pärit sool – meresoolahelbed. (Suurbritannia)
-
Marase sool
on pärit Peruu, 3000m kõrguselt. Tektooniliste kihtide liikumine merepõhjast ülespoole, on täna meresool ladestunud kivimitesse. Mööda kiviterassi Qoripujio allika on moodustatud umbes 5000 aurustustiiki.
-
Mongoolia järvesool
on pärit Mongoolia soolastest järvedest.
-
Murray jõe soolahelbed
on Austraaliast, Murray jõe sool, olles virsikuvärvusega helbesool. Sool sisaldab kaltsiumi ja magneesiumi ning on maheda maitsega.
-
Namiibia soolapärlid
moodustuvad loomulikult teel tuule poolt.
-
Pärsia sinine sool
on soolakaevandusest pärit (Iraan, Semnani põhjaprovints). Intrigeeriv sinine värv tekib soolakristalli murdumisel ning üksikud kristallid peegeldava/murravad valgust ebaharilikult (lihtne optiline illusioon), muutes kristallid sinakaks.
-
Marineerimissool või hapusool
kasutatakse peamiselt konserveerimiseks (nt soolakurgid). Sarnane lauasoolaga kuid ei sisalda joodi.
-
Sal de Tavira
on Portugali meresool, mis on saadud Atlandi ookeani rannikult
-
Sale Marino di Trapani
on Itaalia meresool, mis on saadud Trapani, Paceco ja Marsala piirkonnast.
-
Pan-sool
on vähendatud naatriumisisaldusega sool. Selles on tavaliselt umbes 25–40% kaaliumkloriidi ja umbes 10% magneesiumsulfaati. Lisaks on Pan-soolas aminohapet lüsiini, mis võtab ära metalli- ja joodimaitse. Selle soola põhiline eesmärk on vähendada naatriumi tarbimist. Pan-sool on keedusoolast märksa kergem. Kahes teelusikatäies Pan-soolas on sama kogus naatriumi, mis ühes teelusikatäies keedusoolas – sellepärast kiputakse Pan-soola kasutama rohkem. Sel juhul pole vahet, kumba tarvitada, sest naatriumi hulk kokku tuleb ühesuurune.
-
Meresool
meresoola saadakse merevee aurutamise viisil päikese ja tuule mõjul, tavaliselt sooja ja kuiva kliima tingimustes. Kogutud sool läbib töötlemise protsessi – seda pestakse, kuivatatakse ja jahvatatakse, et saada erineva suurusega kristalle. Selline tehnoloogia võimaldab soolal säilitada oma bioloogiliselt aktiivseid aineid.
-
Sel Gris sool
on Prantsuse meresool. Halli värvi, niiskem kristall.
-
Sel de Guérande
Prantsuse meresool Guérande poolsaarelt
-
Suitsutatud sool
on aromaatne sool, mida suitsetatakse puidusuitsuga. Suitsetamiseks kasutatav puit mõjutab maitset. Levinumad valikud on lepp, õunapuu ja tamm. Suitsusoola kasutatakse roale maitsete tugevdamiseks, andes samas ka suitsuse maitse.
-
Sugpo Asini meresool
on krevettide tõttu kergelt roosakas.
-
Utah sool
pärineb soolamaardlast. Miljoneid aastaid tagasi kattis meri suure osa Põhja-Ameerikast. Nii on Utah sool pärit maa-alusest soolamaardlast.
-
Yellowstone'i sool
on pärit maa-alusest ladestusest, mille allikavesi pinnale toob ning tänu aurustamisele kristallid tekivad.
Autor: Katrin, kasutatud materjali internetist kui ka Pirani soola tootja poolt edastatud andmed.Fotod pärinevad internetist.
Alati on teretulnud teadmised, mis täiendavad ja annavad teadmisi juurde. Kui sa tead, mida meiega jagada - kirjuta meile ja me lisame,teeme parandusi. Vaid nii saame ka meie targemaks.
#soolad #piranisool #meresool #efoodee #gurmee #nauding