Vesi on tarkade jook

14.10.2022
Vesi on tarkade jook

Aeg ajalt näeme teadlikke tarbijaid kellele igasugune süsivesik on kohutav, vee aluselisus oluline või veiniäpp piibliks. Aeg ajalt kohtame koolitatud koolitajaid kes päheõpitud laused lausuvad ja tarkuste edastamiseks kõige odavamat otsivad.

Aeg ajalt imestame kui vähe teatakse kõige lihtsamast ja olulisemast – meie joogiveest. Kui palju on veel mõju meie tervisega ning kui oluline osa on toiduainete tootmisel vesi.

Isegi allikaveed võivad maitsta erinevalt. Kui teada veeringet siis võib ju öelda, et iga vesi on vihmavesi. Pärast vihmasadu, läbib vesi erinevaid maakihte ja segunedes mineraalidega. Maapinnale tulles on veel maitse ning mida rohkem on lahustunud mineraalained, seda tugevam on maitse – seega allikavesi erinevates piirkondades võivad maitsta täitsa erinevalt.

On huvitav kui suur mõju on tavalisel veel meie toidule ja jookidele. Täpselt samasugune kui veinil meie toitudele. Teame hästi, et kerged valged veinid sobivad kergete toitudega – salat, kala, kodulinnud. Juues kõrvale mulliga vett siis mull lisab suulaele alati pisut happelisust ning hea kerge roog muutub hoopis teistsuguseks ja raskeks.

Kui juba veini juurde tulime siis hea vesi ei tohi kunagi suus maitseid neutraliseerida. Hea vesi peab kindlasti veinimaitse tasakaalustama. Madalamate mineraalide sisaldusega ja mullivaba sobib alati punaste veinidega ja ka happelisemate valgete veinidega (näiteks Sauvignon Blnc). Madal vee mineraalsus ja mahedus tasakaalustavad veini tanniine ja hapesust ning tänu sellele tulevad maitses esile pigem puuviljasus.

Tänapäeval pakutakse väga palju erinevaid vetesid (maailmas on väga palju erinevaid kaubamärke) ning sobiva vee leidmine on keeruline. Meil on erinevad vajadused, maitsed, eelistused. Tunne huvi kus vesi pärit on – allikas, jäämägi, liustik või sügavalt maapõuest. Puhastatud, destilleeritud, aurutatud või töödeldud kraanivesi on kindlasti valik, mida meie ei tarbi.

Vee maitset on kõige parem tunda kui vesi on toatemperatuuril. Külmkapis jahutatud vesi peidab maitsed. Väga külm vesi muudab suulae tuimaks, lisaks jääkuubikud, mida valmistatakse kraaniveest võivad erineda mineraalsusega ja ka sisaldada kloori – nii vähesest piisab, et vee maitse on juba muutunud.

Loomulikult on inimestel erinevad elustiilid ja vajadused. Ka aastaajad mõjutavad meie vee vajadus organismis. Meie keha vajab vett kuid alati tea palju sa vedelikke päevas tegelikult tarbid. Ainuüksi arbuus sisaldab pea 92% vett – seega tea, et ka vedelike liigtarbimine pole alati hea. Komplekt on oluline.

Lihtsad nipid

Süües on oluline teada, mis vesi sobib roogadega, veinidega ja isegi kohvi kõrvale ning see tegelikult ei ole teab mis maagia.

Söögiisu tekitamiseks sobib alati klaasike mullidega vett – see stimuleerib vereringet.

Kerged eelroad (salatid, pasta) – paku alati vähendatud mullidega mineraalvett – see ei varjuta toidu aroomi.

Kreemjad supid, rasvarikkad toidud – alati mullivaba vesi. Mullid tekitavad erinevates rasvades teatud koosmõju, mis muudab maitsed metalseks.

Vürtsikad liharoad – alati vali rikkaliku mineraalsusega mineraalvesi kuid kus on vähendatud mullid.

Kalaroad vajavad enda kõrvale rikkaliku mineraalsusega vett, kus on samuti vähendatud mulle.

Kerged maitseveed sobivad hästi õrnade roogadega ja raskemad mineraalveed sobivad punase lihaga ja tugevamate roogadega.

Kui vahepeal pakutakse sulle lahjat vett tugevama roa kõrvale, on see märk, et aeg on puhastada oma suulae maitsetunned ja näidata sulle maitsete kontrasti.

Tugevamad mineraalveed võivad ideaalselt sobida Hiina köögiga.

Harmoonilise maitsetega mineraalveed aga omakorda kergete magustoitudega, selgete köögiviljasuppidega. Magusamad veed, kergemate mineraalidega sobivad taimetoitudega.

Vee serveerimine

Tänapäeval professionaalide poolt serveeritakse vett kindlasti jalaga klaasist.  See on sõnum elukeskkonna säilimise, puhta vee olemasolu väärtustamise kohta. Vesi laual on aukohal ning serveerimisel kauni jalaga klaasist kuulub teiste klaasidega ühte perekonda. 

Jalaga klaasis serveerides on veeklaasil kaunis kõla. Vee väärtustamine on iga võõrustaja ja söögikoha au, mida tuleb uhkusega esitleda.

Veeklaas jäetakse lauale söögikorra lõpuni või kuni külaline soovib.

Hästi levinud on, et vesi asetatakse lauale kannuga ja lauavesi pudelis. Mineraalvett tuleb serveerida alati originaalpudelis, et säilitada looduslik puhtus ja omadused (värvus, maitse, lõhn).

Korralikes restoranides on olemas veesommeljeed kelle ülesandeks on tagada külastajate heaolu ning parim maitseelamus.

Me ei tea kas ja kui palju meil Eestis õpetatakse ja juhitakse tähelepanu vee olulisusest. On olnud oluline, et meie kraanivesi on joodav ning kannuga hea pakkuda – mis iseenesest on kiiduväärt. Kuid parimat maitseelamust ning veinide parimate maitsete esiletoomiseks on nii oluline hea ja õige vesi.

Vesi on meie maa nektar, mida tuleb nautida.

#vesi #veeserveerimine #veesommeljee #tarkus #serveerimine #mineraalvesi #heamineraalvesi