Trühvel on seen ja mitte komm

25.11.2020
Trühvel on seen ja mitte komm


Küllap ei mõeldagi poodidest ostetud trühvlikomme maiustades, et need kommid on kaugel tegelikest trühvlitest. Ainus, mis seob on ehk kuju ja teadmine, et saab trühvlikomme ka eheda trühvliga maitsestada – kuid sellisel juhul maksaks trühvlikommid oluliselt teistsugust hinda.

Sest trühvel on maailma kalleim seen! Nii nagu kaaviar ja safran kuulub see seen tõesti maailma kallima toiduaine hulka.
 
Kus trühvleid kasutatakse? Pole vist hõrgutist kuhu trühvel ei sobi: juustud, vorstid, salaamid, pastad, risottod, veinid…
Värske trühvli kaasaostmisel peab arvestama, et ehedalt säilib trühvel nädalakese ning hoiustada tuleks pigem jahedas kuid mitte niiskes keskkonnas. Muide värske trühvel on üsna aroomikas (hapukas-küüslaugune aroom).
 
Värske trühvel sobib kindlasti pastaga (tasub riivida) ning veisesisefileega imeline. Lihtsam variant on osta trühvel, mis on säilitatud klaaspurgis meresoola ja oliivõliga ning ei jää alla millegi poolest värske trühvlile.
Hea on trühvlit kasutada ka suupiste koostisosana, kastmena liharoogade kõrvale ja isegi panna cottas!
 
Suupiste valge trühvli meega
Vajad:
4 viilu krõbedat saia (hea on kasutada kuivanud saia, mille soovitame ahju pista ning lasta veelgi krõbedaks aga ettevaatust, et saiad kõrbema ei läheks)
250g ricottat
Kui soovid siis 2 tl roosivett kuid ei ole oluline
2 värsket viigimarja (lõika sektoriteks)
2 kuivatatud viigimarja (õhukesed viilud)
¼ tassi pistaatsiapähkelid (purusta)
¼ tassi mandleid (purusta)
Valge trühvliga mesi
Kaunistamiseks – las fantaasia lendab
Kuidas teha:
Võta sai (eriti hea kui soojalt ahjust saab võtta, sobib ka röstitud sai). Määri viiludele ricottat, kata saiad viigimarjadega, puista peale pähklid ja nirista üle meega, kaunista ja head isu!


 
Koore-veinipasta koos trühvlitega
1 väike must trühvel
Pastat (tavapärane kogus, millega oled harjunud)
näputäis meresoola
1 spl oliiviõli
4 sibulat, peeneks viilutatud
1 suur küüslauguküüs, poolitatud
125 g sinki (kuubikuteks lõigatud)
1 tass koort
1/2 tassi kuiva valget veini
maitserohelist
1/4 tassi riivitud juustu
Sool ja pipar maitse järgi
 
Ideaalne on kui teed pasta ise kuid sobib hästi ka valmistehtud pasta. Võtke pann ning kuumuta oliivõli, lisa sibul ning küüslauk. Prae umbes 2-3minutit, eemalda küüslaugu poolikud (viska ära) ning lisa sink. Prae veel veidi ning lisa valge vein. Keeda 2-3 minutit, lisa koor ning vähenda kuumust. Lase segul haududa kuni 4 minutit.
Keedetud pasta (al dente) veini-koore kastmesse. Sega juurde riivitud juust, maitserohelised ning maitsesta soola-pipraga. Vaata,et pasta oleks korralikult segatud ja kastmega kaetud.
Seejärel riivi trühvel pastale ning head isu!


 
Trühvlikaste lihale

Vajad: 1 keskmine trühvel
Mesi (sobib hästi ka trühvlimesi)
Oliivõli
 
Purusta trühvel ning sega veidikese oliivõliga. Lisa mett ning sega ühtlaseks massiks.
Lisa praetaldrikule kuni teelusikatäis (hea võimalus serveerida täppidena nagu uhkes restoranis) lihakõrvale.  


 
#retseptidtrühvliga #trühvel #vahemerelised retseptid #trühvel #trühvlitoidud