Nipid, et olla maailma parim võõrustaja. Vahuvein

03.12.2019
Nipid, et olla maailma parim võõrustaja. Vahuvein

Nipid, et olla maailma parim võõrustaja – peomenüü glamuurse „tooniandja“ auhinnatud veinivalikuga.

Alusta pidu vahuveiniga – sest vahuvein äratab isu ja valmistab ette maitsemeeli.
Parimaks on suupisteid ühildada kerge, värske kuiva veiniga. 

 

Meie soovitajaks/sommeljeeks on viinamarjaväljadel kasvanud ja mänginud ning mitmenda põlvkonna veinimeister!

  • Capris Klassikaline: pudelis küpsenud, imetihedate väikeste mullidega. Maitselt tammene, vürtsikas. Sobib värskete mereandidega, valge lihaga, pastaga, homaariga ja ka valge trühvliga. Ideaalne ka iseseisva joogina. Tõeliselt sügava kollase värvusega.
  • Capris Bela: kuiv vahuvein. Parim mereandidega, külmroogadega, pastaroogadega, risottoga, linnulihaga ja värskete puuviljadega. Ideaalne ka tervitusnapsuks.
  • Capris Muskaat: magus vahemereline luksus. Sobib hästi vürtsikate toitudega, grillitud krevettidega, vürtsikas kastmes kanaga. Tore ja hea tervitusnapsuks magusama jookide armastajale.
  • Capris Rose: lõhekala armastajate pärl! Hea mull koos toiduga, ideaalne ka iseseisvaks joogiks. Parim kooslus lõhega, paellaga, salatitega, mozzarellaga, tomatiga, kõikide mereandidega, kodulindudega, pastaga, risottoga.
  • Capris Marine Brut: glamuur, glamuur! Imeilus plink-plink pudel sisaldab head vahuveini sobides austritega, külmade mereandidega, pehmete juustudega, lõhega, praetud kalmaaridega, grillitud krevettidega, Aasia toitudega, linnulihadega ja proscuittoga.
  • Capris Marine Sec: glamuur glamuuris veelgi! Hea vahuvein tervituseks ja hea kooslus koos mereandidega, eelroogadega, pastaga, riisiga, kergemate kastemetega, linnulihaga, puuviljadega. Ja ideaalne on kasutada ka sorbeti valmistamisel!

 

Vahuveinist parimat naudingut saada, anname mõned nõuanded ja nipid, mida tasuks meelde jätta. Mullidega vein oma õrnusele on ideaalne erinevate pidulike ürituste, pulmade ja vastuvõttude ajal. Vahuvein on ideaalne ka erinevate roogade kõrval täiendamaks erinevaid maitsenüansse.

 

  • Aperatiiviks: söögiisu tõstjaks sobib kuiv, poolkuivad ja puuviljased vahuveinid.
  • Vahuvein tekitab söögiisu ja aitab toitu seedida.
  • Magusad vahuveinid on suurepärased kaaslased kergematele dessertidele

 

Vahuvein Charmat või klassikaline:

 

  • Charmat meetod:  erinevus klassikalisest meetodist seisneb selles, et teine kääritamine toimub suures survetankis. Peale teist kääritamist jook jahutatakse ja selgitatakse. Peale suhkru lisamist villitakse vein surve all pudelisse. Maitserikkus ja täidlus, mis on omane pudelis kääritatud (setetel laagerdunud) vahuveinile, jääb puudu, see-eest on veini hind märkimisväärselt odavam.
  • Klassikaline meetod: käärimine toimub pudelis. Mullideta veinile lisatakse suhkrut ja pärmi. Kork suletakse tihedalt ning vein alustab uuesti käärimist. Nii pannakse vein aastaks laagerduma pärast seda eemaldatakse pärmist tekkinud sete. Aasta jooksul keeratakse millimeetri haaval pudeleid, et pärmisete koguneks pudeli suule. Seejärel pudelisuu külmutatakse, kork eemaldatakse ja kogunenud sete eemaldub. Vajadusel lisatakse veinile enne lõplikku korkimist pisut magusust, mille järgi pannakse pudelid jälle seisma, et maitsed muutuksid pehmemaks ja tekkinud happed tasakaalustuksid.

 

 

Vahuveini klaasid: vahuveini juua tulp (tulip)klaasist. Klassikalist vahuveini soovitatakse flöötklaasist (flute).

 

  • Flöötklaas: säilitab mulli pikemalt ja on eelkõige kuivade klassikaliste vahuveinide nautimiseks, kuid täna ei peeta flöötklaase just kõige paremaks valikuks ja peetakse veidi "iganenud" valikuks. 

 


 

  • Tulpklaasid: sobib hästi charmat meetodil valminud vahuveinidele. Tulpklaas koondab aroomi ja mulli klaasi laiemasse ossa ja klaasid on piisavalt pikad, et mullid ja aroomid saaksid täiendada. Selline klaas on eelkõige aromaatsete ja marjaste vahuveinide nautimiseks.

 

 

 

  • Valge veini klaas: on tulnud tänapäeva suund, et pakkuda vahuveine ka valge veini klaasist, mis tõesti toob aroomi esile. Hea valik kui õiget vahuveiniklaasi võtta pole.

 

 Vahuveini serveerimine:

 

  • Iseseisva joogina: serveerida jahutatult 6-8 kraadi juures
  • Toidu kõrvale: 8-10 kraadi juures
  • Eemalda foolium ja traat ning hoia sõrm korgil. Pudelis on rõhk kõrge ning võib lennata suure kiirgusega ning kindlasti mitte sihtida inimeste suunas.
  • Avamisel hoia kork tugevasti paigal ja keera pudelit – see teeb avamise lihtsamaks.
  • Hoia kaldus, et pudelis olev rõhk saaks välja pääseda.
  • Ära ava pudelit pauguga. Pauguga avades kaotab vahuvein oluliselt mulle. Ava vaikse vihinaga.
  • Pühkide pudelisuu enne vahuveini avavist puhta rätikuga kuivaks. Kalla pokaali natukene ja lase vahul langeda. Seejärel täida pokaalid 2/3 vahuveiniga.
  • Vahuveini kallamiseks hoia sõrmedega pudeli alumisest poolest ning pöial olgu põhjas olevas õõnsuses.
  •  Klaasi hoitakse jalast või tallast.
  •  Valamine. Klassikalisel meetodil valmistatud vahuveini pudeli põhjas on õõnsus, kuhu saab panna pöidla. Pudel toetub ülejäänud sõrmedele. Kaelast hoidmine on matslik ja solvab šampanja väärikust. Kui valaja pole oma oskuses kindel, võib pudelikaela veidi teise käega toetada. Klaasi ei täideta rohkem kui 2/3 ulatuses.

 

Vahuveini mullid:

 

  • Vahuveinide juures on oluline mullid: millise suurusega mullid valades tekivad. Milline on mull hiljem klaasis ja kas moodustab „keti“.
  • Väike mull on kõrgema kvaliteedi tunnus.
  • Suur mull on lihtsama ehk nn limonaadise joogi tunnus.
  • Vahuveini mullid klaasi põhjast tõusevad erineva kiirusega ja kiiresti pinnale  siis on tegemist noore vahuveiniga.
  • Laisad ja aeglased mullid, mis aeglaselt pinnale jõuavad on tegemist väärika vahuveiniga.
  • Värvus: mida kollasem vahuvein on, seda vanem.

 

Vahuveini juua:

 

  • Võetakse väike lonks, ei jooda klaasitäit ühe sõõmuga. Jälgitakse mullikettide moodustamist, nauditakse aroome.

 

Vahuveinide kuivusaste:

 

  • Extra brut – väga kuiv šampanja
  • Brut – kuiv šampanja, on lisatud  veidike uhkrut, suhkrusisaldus 3-12 g/l.
  • Extra sec – veidi magusam, suhkrusisaldus 12-20 g/l.
  • Sec – magusam kui extra sec, suhkrusisaldus 15-35 g/l.
  • Demi sec – peaaegu magus šampanja, suhkrusisaldus 35-50 g/l.
  • Doux - magus, suhkrusisaldus üle 50 g/l.

 

Vahuveinide pudelite mõõdud

 

  • Klassikaline vahuveini pudel on 75cl

 

Vahuveinide ja veinipudelite nimetused:

  • Tavapudel – 0,75 l
  • Magnum – 1,5 l
  • Jeroboam – 3 l
  • Rehoboam – 4,5 l
  • Methuselah – 6 l
  • Salmanazar – 9 l
  • Balthazar – 12 l
  • Nebuchadnezzar – 15 l
  • Melchior – 18 l
  • Solomon – 21 l
  • Sovereign – 25 l
  • Primat – 27 l
  • Melchizedek – 30 l