Salatid ja köögiviljad peolaual, milline vein sobib?
Meie soovitajaks/sommeljeeks on viinamarjaväljadel kasvanud ja mänginud ning mitmenda põlvkonna veinimeister! See on tõesti imelihtne!
Värsked salatid, köögiviljad on leidnud üha rohkem koha pidulaudadel ning kui pearoog põhineb peamiselt antud valikust, on peoroog kergem, õhulisem ja ka värskem. Lisades vürtsikaid maitseaineid, kastmeid siis tuleb kindlasti pöörata tähelepanu veini valmimisel seda, et vein ei varjutaks salati/köögivilja maitseid. Hea soovitus on valida hele vein, kerge ja värske maitsega, mis muudab road veelgi täiuslikumaks. Nii nagu ka kalaroogadega, sobib värske salati kõrvale mullivein.
Valged-roosad vahuveinid:
Capris Muskat on ideaalne puuviljasalatitega
Capris Rose: sobib väga hästi suviste värskete salatitega, tomatiga, värskete marjadega
Roosad veinid:
Rose Refošk erinevad salatid, tomatid
Valged veinid:
Capris Blemenito Belo: ideaalne koos köögivilja risottoga
Chardonnay: küpsetatud kartulid, kartulitoidud, grillitud köögiviljad
Sivi Pinot: hea valik grillitud köögiviljade kõrvale
Malvazija: sobib hästi sparglitoitudega
- Serveerimistemperatuur valgete veinidel peab olema jahedam ning soovitav temperatuur on veinidel 8-12 kraadi juures. Tavaliselt on temperatuur märgitud veini etiketil.
-
- Valged veinid avatakse vahetult enne serveerimist.
- Valge veini serveerimiseks mähitakse valge servjett ümber pudeli.
- Valget veini valatakse pokaali poole pokaali jagu.
- Kui sulle kallatakse väike tilk veini, siis selle eesmärk ei ole tegelikult maitsmine, vaid hoopis teada saamine, kas vein on värske ja lõhnab õigesti. Reegel on, et kui vein lõhnab puuviljaselt ja värskelt, on sellega kõik korras, kuid kui lõhn on äädikane ja liisunud, siis on veiniga midagi pahasti.
- Veinipokaali hoitakse alati jalast. Pokaali hoidmine peos on inetu ning käest eralduva soojuse tõttu muutuvad veini maitse- ja lõhnaomadused.
- Valget veini saab nii heledatest kui ka tumedatest viinamarjadest.