Mineraalvee põhimõisted

06.10.2019
Mineraalvee põhimõisted

Teatud haruldased geoloogilised tingimused loovad looduslikku mulliga (gaseeritud) vett.

Peamiselt võib sellist mullivee (karboniseerumine) seostada vulkaanilise aktiivsusega, vulkaanilisest kihist pärit veega. 

Loodusliku mulliga mineraalveed on väga nõutud sest on leitud ja kliiniliselt tõestatud  vee raviomadused. Looduslik mull (süsinikdioksiid loodusest) aitab alati vees absorbeerida mineraale väga kõrgel tasemel.

 

Mineraalvesi Radenska on väheseid mineraalvetesid maailmas, mis on loodusliku mulliga mineraalvesi! 

Lisatud süsihappegaas

Tänapäeval lisatakse süsihappegaasi vett. Veepudeli avamine vabastab rõhu, lastes süsihappegaasil moodustada mullid. 

Vana ja väärtuslik?

Pudelivete puhul tuleb määrata etiketil tähtaeg. Kui vein vajab tanniini silumiseks aega, ei määra mineraalvee kvaliteeti siiski vanus, samas väga noorel veel, mida villitakse pudelisse, ei ole olnud aega mineraalide imendumiseks ning nende mineraalsus on tavaliselt väga madal. Samas võib maitselt tunduda äärmiselt puhas ja värske. Seisnud veel aga maitse tänu mineraalsusele tugevneb. 

Mineraalvee karedus

Mineraalvee kareduse määramiseks jälgitakse kaltsiumi ja magneesiumi taset.
Pehme 0-17,1mg/ö
Kergelt kare  17.1-60mg/l
Keskmiselt kare 60-120,g/l
Kare 180 mg/l 

Mineraalvee happelisus

Vee pH-faktor - pH mõõdab vee happesuse või leeliselisuse taset

 Happeline pH 5 - 6,7
Neutraalne pH 6,7–7,3
Kergelt leeliseline pH 7,3 - 7,8
Leeliseline pH 7,8-10

Puhtus

Mineraalvee ja üldiselt vee puhtus on oluline. Puhtus näitab kui hästi on vesi kaitstud ning selle määrab vee nitraaditase.

parim 0 - 1 mg / l
väga hea 1 - 4 mg / l
hea  4 - 7 mg / l
aksepteeritav 7-10 mg / l
joogikõlbulik 10-50 mg / l

Tähistused karboniseeritud mineraalvete kohta

Still – mullivaba
Light – vähesed mullid
Classic – klassikaline, sädelev, tugevamad mullid


Kasutatud materjal: wikipedia, finewaters.com, Radenska